Geri Dön

Asenkron motor kontrolü için yeni bir rezonanslı DC hatlı inverterin geliştirilmesi ve bir uygulama devresinin gerçekleştirilmesi

Improvement of a new resonant DC link inverter for induction motor control and implementation of an application circuit

  1. Tez No: 128819
  2. Yazar: A. HÜLYA OBDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI BODUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 126

Özet

ÖZET Yüksek güç yoğunluğu, hızlı geçiş cevabı ve kontrol kolaylığı nedeniyle darbe genişlik modülasyonu (PWM) tekniği endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha yüksek güç yoğunluğu ve daha hızlı geçiş cevabı için çalışma frekansının yükseltilmesi gerektiği, fakat bu durumda yan iletken elemanların anahtarlama kayıpları ile elektromanyetik girişim (EMİ) ve radyofrekans girişimi (RFI) gürültülerinin arttığı bilinmektedir. Bu kayıp ve gürültülerin düşürülmesi ve frekansın yükseltilebilmesi, ancak sert anahtarlama (HS) yerine yumuşak anahtarlama (SS) tekniklerinin kullanılmasıyla sağlanabilmektedir. Bu düşünce son yirmi yıl içerisinde cazibesini gittikçe artan bir şekilde sürdürmüş ve sürdürmeye devam etmektedir. Bu tezde, asenkron motor hız kontrolü için, yeni bir aktif bastırmalı paralel rezonans geçişli de hat (ACQPRDCL) devresi ve geliştirilen bir PWM kontrol yöntemi ile gerçekleştirilen, yeni bir yumuşak anahtarlamalı inverter (SSI) sunulmaktadır. İnverterin S S altında ve PWM kontrolü ile çalışmasını sağlayan bu yeni ACQPRDCL devresi, aynı zamanda oldukça basit yapılı ve kolay kontrollüdür. Sunulan aktif bastırmalı paralel rezonans geçişli de hatlı inverter (ACQPRDCL!) sisteminde, bütün yan iletken elemanlar tam veya yaklaşık sıfır gerilimde anahtarlama (ZVS) veya sıfır akımda anahtarlama (ZCS) altında kapanır ve açılır. Bütün inverter elemanları ile inverted besleyen ana anahtar üzerinde hiçbir ek gerilim stresi oluşmaz. İnverteri besleyen de bara geriliminin sıfıra düşmesi garanti edilir ve sıfırda kalma süresi ayarlanabilir. Önerilen ACQPRDCLI sisteminin detaylı bir kararlı durum analizi yapılmıştır. Bu teorik analiz, 220 VA, 50 Hz ve 1,5 kW değerlerine sahip olan bir asenkron motoru besleyen IGBT' li bir prototip ile doğrulanmıştır. Sert anahtarlamalı duruma göre, sunulan sistemde ACQPRDCLI devresi güç kaybının % 45 civarında azaldığı görülmüştür. Anahtar Terimler : Yumuşak anahtarlama, rezonanslı de hat ve yumuşak anahtarlamalı inverter.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT Pulse width modulation (PWM) technique has been widely used in industry due to its high power density, fast transient response and ease of control. Working frequency must be increased in order to obtain higher power density and faster transient response but in that case electromagnetic interference (EMI) and radiofrequency interference (RFI) noises and switching losses in semi-conductor devices increase as well. In order to decrease these noises and losses, soft switching (SS) techniques must replace hard switching (HS) techniques. This approach has been very popular for the last 20 years and continues to be so. In this thesis a new soft switching inverter (SSI) that has been realized with an improved PWM control strategy and with a new active clamped parallel resonant dc link (ACQPRDCL) circuit is presented. The proposed ACQPRDCL circuit that enables the inverter to work under SS with PWM control has simple structure and ease of control. In the presented active clamped parallel resonant dc link inverter (ACQPRDCLI) system, all semi-conductor devices are turned on and off under zero voltage switching (ZVS) or zero current switching (ZCS) exactly or approximately. Neither the inverter devices nor the main switch feeding the inverter are subjected to additional voltage stress. DC link voltage feeding the inverter is guaranteed to drop zero and the time period during which this value remains zero can be adjusted. A detailed steady state analysis of the proposed ACQPRDCLI system has been carried out. This theoretical analysis has been verified with a ACQPRDCL prototype feeding an induction motor with values of 1,5 kW, 50 Hz and 220 V A. As compared to hard switching, the overall power loss of the presented ACQPRDCLI system has decreased approximately 45 %. Keywords : Soft switching, resonant dc link and soft switching inverter.

Benzer Tezler

  1. Motor control via wireless energy and information transfer

    Kablosuz enerji ve bilgi transferi ile motor kontrolü

    UTKU KARAKAYA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2007

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR ÜSTÜN

  2. Büyük güçlü senkron motorların vektör kontrolü için yeni bir yöntem

    A new method for vector control of high power synchronous motors

    AHMET ORHAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiFırat Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. FİKRET ATA

  3. Asenkron motorda moment dalgalanmasının ve elektromanyetik gürültünün kontrolü için yeni bir kontrol yaklaşımı

    A new control approach for control of torque ripple and electromagnetic noises in induction motor

    YAVUZ ÜSER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KAYHAN GÜLEZ

  4. Asenkron motor sürücüleri için kestirim algoritmalarının geliştirilmesi ve gerçek-zamanlı uygulamaları

    Developments and real-time implementations of estimation algorithms for induction motor drives

    RIDVAN DEMİR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MURAT BARUT

  5. Model öngörülü moment kontrollü asenkron motor sürücü sisteminin eniyilenmesi

    Optimization of model predictive torque controlled induction motor drive system

    AYCAN GÜREL UZUNTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMRAH ZERDALİ