Project appraisal under uncertainty
- Tez No: 12882
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIZ ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje değerlendirmesi, simulasyon, belirsizlik durumunda karar verme, Project appraisal, simulation, decision making under uncertainty. Science
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET BELİRSİZLİK DURUMUNDA PROJE DE?ERLENDİRMESİ M. Serhat DALKIR Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı : Doç. Dr. Yıldız ARIKAN Şubat 1991, 192 sayfa Bu tez deterministik ve olasılıksal proje değerlendirmesi üzerine varolan yöntemleri gözden geçirmekte ve projelerin risk faktörü gözönüne alınarak değerlendirilmesi için bir yöntem tanımlamaktadır. Bu yöntem projenin bir bilgisayar programı olarak modellenmesini gerektirir ve gerçek hayattaki olayların temsil edilmesi için simulasyon teknikleri kullanılır. Dış faktörler modeldeki değişkenlerin olasılık dağılımları olarak tanımlanması ile temsil edilir. Değişik projeler için çok küçük değişiklikler ile kullanılabilecek esnek bir bilgisayar programı yazılmıştır. Bunun yanısıra, tanımlanan yöntemin açıklanabilmesi için bir yatırım projesi analiz edilmiş ve yöntemin analiz edilen projeye bağlı olduğu ve ayrıntılı bir proje değerlendirmesi yöntemi tanımlanmasının neredeyse olanaksız olduğu görülmüştür. Varolan olasılıksal proje değerlendirmesi yöntemlerine istatistik teorisinden alınan bir takım yeni kavramlar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROJECT APPRAISAL UNDER UNCERTAINTY DALKIR, M. Serhat M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Yıldız ARIKAN February 1991, 192 pages The present thesis reviews the existing methodologies of deterministic and probabilistic project appraisal and defines a procedure of appraising projects considering the risk factor. The procedure requires the project to be modelled as a computer program and computer simulation is employed to simulate the real life phenomena. The exogenous factors are represented as probability distributions of some well defined parameters in the model. A flexible computer program is written in order to handle the simulation task which is applicable to different projects with minor changes. Furthermore, an investment project is analysed in order to illustrate the procedure previously defined and it is observed that the appraising procedure depends on the project being appraised and defining an appraising procedure in detail is almost impossible. Certain concepts are added to the existing methods of probabilistic project appraisal which are derived from the theory of statistics.