Aggregate production planning and material requirements planning systems design for an electronics company
  1. Tez No: 12881
  2. Yazar: AYŞE TÜREÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: aggregate production planning linear programming master production schedule, material requirements planning
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
elektronik sanayiinde üretim planlama ve malzeme ihtiyaç planlaması sistemleri tasarımı TüREÇ.Ayşe Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi Doç. Dr. Ömer KIRCA Şubat 1991, 226 sayfa ÖZET Bu çalışmada, seri olarak müzik seti imal eden bir işletme için Bütünleşik üretim Planlama (BüP) ve Malzeme ihtiyaç Planlaması (MIP) sistemleri geliştirilmiştir. BüP sisteminde, deterministik talebi en düşük toplam üretim maiyeti ile karşılayacak üretim, envanter, fason işçilik miktarları ve kullanılacak işçi sayısını saptayan ve 12 aylık dönemler için çözülen bir doğrusal model hazırlanmıştır. Model, gerçek veriler kullanılarak çözülmüştür, öte yandan, tasarlanan MIP sistemi ise, gerekli malzemelerin doğru yere, doğru zamanda üretilebilmesi için iş ve satın alma emirlerinin miktar ve zamanlamalarını tespit etmektedir. Bu iki sistem, birbirlerine, ayrıştırılmış ve detaylandınlmış BüP'den çıkarılan Ana üretim Çizelgesi (AüÇ) aracılığı ile bağlanmıştır. AüÇ, MIP sisteminin ana girdilerinden biridir.Doğrusal BüP modeli LINDO LP yazılım paketi kullanılarak çözülmektedir. BÜP ve MIP sistemlerinde etkileşimli veri tabanı hazırlama ve raporlama işlemlerini sağlamak ipin ise, LOTUS 1-2-3, GWBASIC ve RM/ COBOL 85 programlama dilleri kullanılmıştır. Anahtar Sözcükler : bütünleşik üretim planlama, doğrusal programlama, ana üretim çizelgesi malzeme ihtiyaç planlaması Bilim Kodu : 605.01.03 vi
Özet (Çeviri)
AGGREGATE PRODUCTION PLANNING AND MATERIAL REQUIREMENTS PLANNING SYSTEMS DESIGN FOR AN ELECTRONICS COMPANY TÛREÇ. Ayşe Faculty of Engineering Industrial Eng. Department, M. Sc Thesis Supervisor: Assoc Prof Dr. Ömer KIRCA February 1991, 226 pages ABSTRACT In this study, integrated Aggregate Production Planning (APP) and Material Requirements Planning (MRP) systems have been designed for a discrete parts production system where music sets are the end-products. The APP is realised via a linear model which determines the optimal values of the production, inventory, overtime, work force and subcontracting levels; meeting the deterministic demand requirements with minimum total production costs. The LP model has been solved with actual plant data On the other hand, the designed MRP system software predicts the timing and quantity of the shop and purchase orders, so that the necessary materials will be supplied in the right place, at the right time. The two systems of APP and MRP are related to each other via the Master Production Schedule (MPS) (derived from the disaggregation of APP) which is fed into the MRP system as a main input iiiThe linear APP model is solved for any 12 months of horizon, using the UNDO LP solution software package, while LOTUS 1-2-3 speadsheet software, GWBASIC and RMCOBOL/85 programming languages are utilized to develop user-friendly, interactive data base preparation and reporting facilities in the APP and MSP systems.