Betonarme yapıların patlayıcılar ile kontrollü yıkımı
Controlled demolition of reinforced concrete structures by explosions
- Tez No: 128841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCRAN AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Patlayıcı Madde, Yıkım Tekniği, Plastik Mafsal, Plastik Moment, Mekanizma, Sap 2000
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Yüksek Lisans Tezi Betonarme Yapıların Patlayıcılar İle Kontrollü Yıkımı Fatih BAHADIR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Hicran AÇIKEL 2002, 175 Sayfa Jüri: Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. Nail KARA Yrd. Doç. Dr. Hicran AÇIKEL Patlayıcı madde kullanılarak bina yıkımı batı ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Genel olarak yıkım işlemini kısa bir süre içerisinde tamamlanmasının gerekli olduğu, işçiliğin yüksek olduğu veya teknik olarak başka olanak bulunmadığı koşullarda patlamalı yapı yıkımları yapılmaktadır. Unutulmaması gereken nokta, bu tekniğin bilgi ve deneyime bağlı olduğudur. İnanılanın aksine ucuz bir yöntem değildir. Bu çalışma, taşıyıcı çerçevenin Sap 2000 programı kullanılarak ve yeterli hesaplamaları yapılarak yıkım problemlerini statik olarak betonarme yapılarındaki davranışlarını incelemektir.
Özet (Çeviri)
Master Thesis Controlled Demolition of Reinforced Concrete Structures by Explosions Fatih BAHADIR Civil Engineering Department of Natural Sciences Institute of Selçuk University Adviser: Assistant Professor Hicran AÇIKEL 2002, 175 Pages Jüri Professor M. Yaşar KALTAKCI Assistant Professor Nail KARA Assistant Professor Hicran AÇIKEL Demolition of the structures by using explosives is a widely applied technique used in western countries. Generally, this technique is applied a fast demolition is required, or when the labor cost is too high, or no other technique is suitable. The point to keep in mind is that, the application of this technique requires a considerable experience and know-how. It is not a cheap application, as it is believed. This study, which.produces the highest computational efficiency in the Sap 2000 of framed structures including static collapse problems, is applied to the explosive demolition analysis of reinforced concrete buildings. Key Words : Explosive, Demolition Technique, Plastic Hinge, Plastic Moment, Mechanism, Structural Analyzing Programs 2000. 11