İlköğretim 6. sınıf fen bilgisi dersinde Gagne'nin öğretim etkinlikleri modeline göre hazırlanmış bilgisayar destekli öğretim uygulamasının öğrencilerin başarı düzeylerine etkisi
An Analysis of the effect of computer assisted instruction technique prepared according to Gagne's instruction theory to teach science in primary education
  1. Tez No: 128840
  2. Yazar: ŞEMSEDDİN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT SÜNBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Öğretim Modeli, Gagne, Computer Assisted Instruction, Instruction Method, Gagne
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM 6. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİNDE GAGNE'NİN ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİNE GÖRE HAZIRLANMIŞ BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN BAŞARI DÜZEYLERİNE ETKİSİ Şemseddin GÜNDÜZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Jüri: Doç. Dr. Halil ARDAHAN Doç. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Yrd. Doç. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Bu çalışmanın amacı Gagne'nin Öğretim Etkinlikleri Modeli'ne göre hazırlanmış bilgisayar destekli öğretim uygulamasının öğrencilerin erişilerine etkisini öğrenmektir. Bu yüzden bilgisayar destekli öğretimin Fen Bilgisi öğretiminde etkileri sınanmıştır. M. Şükriye Sert İlköğretim Okulu (Konya) 6. sınıf öğrencilerinden 70 kişi seçilmiştir. Tesadüfi örneklem tekniği kullanılarak deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Uygulamadan önce her iki gruba bir test verilmiştir. Daha sonra deney grubuna bilgisayar destekli öğretim, kontrol grubuna da geleneksel yöntemle ders verilmiştir. Test sonuçlarına göre aşağıdaki bulgular elde edilmiştir. 1. Deney grubunun test sonuçları bilgi ve kavrama düzeyinde kontrol grubundan daha yüksektir. 2. Her iki grubun test sonuçları arasında uygulama düzeyinde bir fark yoktur. 3. Deney grubunun genel erişisi kontrol grubunkinden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis AN ANALYSIS OF THE EFFECT OF COMPUTER ASSISTED INSTRUCTION TECHNIQUE PREPARED ACCORDING TO GAGNE'S INSTRUCTION THEORY TO TEACH SCIENCE IN PRIMARY EDUCATION Şemseddin GÜNDÜZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Systems Educations Basic Science Department Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Jurys: Assoc. Prof. Dr. Halil ARDAHAN Assoc. Prof. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Asst. Prof. Dr. Ali Murat SÜNBÜL The aim of this study was to learn whether there was an effect of 'Computer Assisted Instruction' prepared according to 'Gagne's Instruction Theory' on students' achievement. Therefore, in this study, the effect of Computer Assisted Instruction related to teaching Science was examined. Seventy subjects participated in this study were selected from the sixth- year class students who are currently educated in M. Şükriye Sert Primary School in Konya. The experimental and control groups was selected using random sampling technique. Both groups were given prior test before the application, then 'computer assisted instruction technique' was applied to the experiment group to teach Science subject and the control was applied traditional instruction technique. According to the test results the research findings are as the following: 1. The experimental group's test scores on knowledge and comprehension levels were higher than the control group'stest scores on those levels. 2. There was not difference between the two groups' test scores on application level. 3. The experimental group's general achievement were higher than the control group's achievement level.