İçten yanmalı pistonlu motorlarda silindirdeki sıcaklık dağılımları ve ısı akılarının araştırılması
Investigation of the heat flux and temperature distribution in the cylinder of the internal combustion engine
  1. Tez No: 128908
  2. Yazar: ADNAN BERBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL H. AKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: içten yanmalı motorlar, ısı transferi, sıcaklık dağılımı, ısı akısı, piston, sonlu elemanlar metodu, internal combustion engines, heat transfer, temperature distribution, heat flux, piston, finite element method
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Doktora Tezi İÇTEN YANMALI PİSTONLU MOTORLARDA SİLİNDİRDEKİ SICAKLIK DAĞILIMLARI ve ISI AKILARININ ARAŞTIRILMASI Adnan BERBER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Müh. Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. İsmail H. AKÇAY 2002, 112 sayfa Jüri: Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIOĞLU Prof. Dr. Ahmet AVCI Doç. Dr. İ. Hakkı AKÇAY Doç. Dr. Saim KOÇAK Y. Doç. Dr. H. Kürşad ERSOY Bu çalışmada, sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak içten yanmalı bir motorun piston-gömlek-segman sistemine ait sıcaklık dağılımı, ısı akısı ve sıcaklık gradyanının analizi yapılmıştır. Burada problem, analiz sonuçları içten !Ş yanmalı motorların mukavemet hesaplarında kullanılabilecek şekilde ele.' alınmıştır. ' :y Problemde yanma odası geometrisinin, ısı transfer katsayısının sabitti veya değişken olmasının, motorun hava soğutmalı veya su soğutmalı olmasının!» ısıl özellikleri nasıl etkilediği incelenmiş ve analiz sonuçları literatürle karşılaştırılarak uygunluğu görülmüş ve grafiksel olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATION OF THE HEAT FLUX AND TEMPERATURE DISTRIBUTION IN THE CYLINDER OF THE INTERNAL COMBUSTION ENGINE Adnan BERBER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail H. AKCAY 2002, 112 pages Jury: Prof. Dr. Ertuğrul BALTACIO?LU Prof. Dr. Ahmet AVCI Assoc. Prof. Dr. İ. Hakkı AKÇAY Assoc. Prof. Dr. Saim KOÇAK Assist. Prof. Dr. H. Kürşad ERSOY In this study, heat gradient, heat flux and temperature distribution of the piston-liner systems of the internal combustion engine is analysed by using finite element methods. The results of these analyses will be used for calculation of the strength of internal combustion engine. The effect of thermal specifications on the geometry of combustion chamber the type of heat transfer coefficient ( constant or variable ), the cooling system of engine ( air or water ) are examined end then the result are compared with other results on literatures, both of them discussed with graphics.