Konya merinosu kuzu ve toklularında rasyon enerji ve protein seviyesinin besi performansı ve bazı karkas karakterlerine etkisi
The Effect of dietary energy and protein levels on fattening performance and some carcass characteristics of Konya merino lambs and muttons
- Tez No: 128920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ BAHTİYARCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Konya Merino, lamb, mutton, protein, energy, fattening performance, carcass characteristics IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Doktora Tezi KONYA MERİNOSU KUZU VE TOKLULARINDA RASYON ENERJİ VE PROTEİN SEVİYESİNİN BESİ PERFORMANSI VE BAZI KARKAS KARAKTERLERİNE ETKİSİ Ahmet Hamdi AKTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 2002, 112 Sayfa Jüri : Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Ramazan ERKEK Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR Doç. Dr. Ayhan ÖZTÜRK Konya Merinosu kuzu ve toklularında rasyon enerji ve protein seviyesinin besi performansı ve karkas özelliklerine etkisini tespit etmek için iki ayrı deneme yapılmıştır. Birinci denemede ortalama canlı ağırlıkları“CA”19.9 kg olan 2.5-3 aylık yaşta 54 baş Konya Merinosu erkek kuzu yemlendiği şekliyle % 12.5, 15 ve 17.5 ham protein“HP”ve her bir protein seviyesinde 2250, 2500 veya 2700 kcal/kg metabolik enerji“ME”içeren rasyonlarla tesadüf parsellerinde 3x3 faktöriyel deneme planında beslenmiştir. İkinci denemede ise ortalama 34.1 kg CA ve 8-9 aylık yaşta 54 baş Konya Merinosu erkek toklu, aynı deneme planında yemlendiği şekliyle 3 protein (% 10, 12.5 ve 15 HP) ve 3 enerji seviyesinin (2250, 2500 ve 2700 kcal/kg ME) kombinasyonundan oluşan rasyonlarla beslenmiştir. Bütün kuzu ve toklular kapalı bir ağıldaki 54 adet ferdi bölmeye (1.5x1.7 m) rasgele yerleştirilmiş, ferdi olarak tartılmış ve beslenmişlerdir. Dokuz muameleden her biri için 6 bölme tahsis edilmiştir. Birinci ve ikinci denemeler sırasıyla 84 ve 56 gün sürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phd Thesis THE EFFECT OF DIETARY ENERGY AND PROTEIN LEVELS ON FATTENING PERFORMANCE AND SOME CARCASS CHARACTERISTICS OF KONYA MERINO LAMBS AND MUTTONS Ahmet Hamdi AKTAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 2002, 112 Page Jury: Assoc. Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Prof. Dr. Oktay YAZGAN Prof. Dr. Ramazan ERKEK Prof. Dr. Ramazan YETİŞİR Assoc. Prof. Dr. Ayhan ÖZTÜRK Two trials were conducted to determine the influence of dietary protein and energy levels on fattening performance and carcass traits of male Konya Merino lambs and muttons. In the first trial, in a 3x3 factorial arrangement in completely randomized design, 54 lambs Konya Merino lambs at 2,5-3 months old at an average of 19.9 kg, were fed diets containing crude protein“CP”12.5, 15 and 17.5 % with 2250, 2500 and 2700 kcal/kg metabolizable energy“ME”as fed. In the second trial, in the same design 54 Konya Merino ram muttons, 8-9 months old and average of 34.1 kg, were fed diets formulated to one of 3 protein levels (10, 12.5 and 15 % CP) and one of 3 energy levels (2250, 2500 and 2700 kcal/kg ME as fed). All lambs and muttons were assigned at random to 54 individual indoor pens (1.5x1.7 m) and individually weighted and fed. Six pens were assigned to one of 9 treatments. First and second trials lasted 84 and 56 days respectively. In the first trial, increasing dietary protein and energy level increased live weight gain“LWG”, slaughter weight, cold carcass weight, omental fat weight, weight of left side carcass, limb and neck weight, subcutaneous fat weight and percentage, total fat weight and percentage and back fat thickness and but, decreased 111feed conversion ratio“FCR”, cooling shrink, lean/fat ratio (P0.05), as energy level in the diet increased, live weight, daily average LWG were increased and FCR was decreased with in the all dietary protein levels.