Bakım malzemeleri ihtiyaç planlaması sistemi
Maintenance materials requirement planning system
  1. Tez No: 129120
  2. Yazar: FUAT ŞİMŞİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİN GÜNDOĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım, Malzeme Yönetimi. Malzeme İhtiyaç Planlama, Maintenance, Material Management
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Envanter Bakım sistemleri üretim veya hizmet tesislerinde mevcut sistemin faaliyetlerinin kabul edilebilir bir seviyeye çıkartılması veya böyle bir seviyede tutulması için yapılan planlı veya plansız tüm faaliyetleri kapsar. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için bakım kaynaklarına ve malzemelerine gereksinim duyulur. Bakım malzemeleri ve yedek parçalarının ihtiyaç duyulduğunda hazır olması üretim sistemlerinin faaliyetlerini devam ettirebilmesi açısından önemlidir. Bunun yanında bakım malzeme stoklarının yüksek tutulması da stok maliyetleri açısından istenilmeyen bir durumdur. Bakım sistemlerinde bilindiği üzere planlı ve arızi olmak üzere iki tip bakım faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Planlı bakım faaliyetlerinde bakım faaliyetinin ne zaman yapılacağı bilinmekte iken arızi bakım faaliyetlerinde bu işlemin zamanı önceden kestirilemez. Genellikle bakım malzemeleri envanter kontrolü, yemden sipariş noktası sistemine dayandırılır. Malzeme İhtiyaç Planlaması büyük ölçüde üretim planlama amaçlı kullanılan bir prosestir. Bu çalışmada bakım malzeme planlamasında koruyucu bakım takvimleri ve arıza istatistiklerine dayandırılarak geliştirilen bir MRP prosesi tanıtılmaktadır. Bu sistemin klasik sipariş noktası sistemiyle çeşitli yönlerden karşılaştırılması da ayrıca verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Material Requirements Planning, Inventory Maintenance systems include all the planned and unplanned activities in order to raise the activities of the existing system to an acceptable level or to maintain it at such a level in manufacturing and service systems. To perform these activities maintenance resources and materials are required. It is important maintenance materials and their spare parts to be available when they are needed to continue manufacturing systems activities. On the other hand it is not required to keep stock of maintenance materials at a high level because of stock costs. Maintenance systems perform two kinds of maintenance activities; planned and breakdown maintenance. In planned maintenance it is known when the maintenance activities will be done, but in breakdown maintenance the time of the activity can not be predicted. Inventory control of maintenance materials are usually based on the reorder point system. Material Requirements Planning (MRP) is a process that is usually used for manufacturing planning aims. In this study an MRP process in maintenance materials planning is introduced that is based on preventive maintenance schedule and breakdown maintenance statistics. A comparison of this system and the traditional reorder point system is also given.