Propagation simulation for outdoor wireless communications in urban areas
Şehir içi bölgelerde telsiz komünikasyon için propagasyon simülasyonu
  1. Tez No: 129180
  2. Yazar: ÖZGÜR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: propagasyon simulasyonu, hat kaybı, Walfisch-Ikegami mod eli, ışın izleme modeli, band genişliği, telsiz sistemler, propagation simulation, path loss, Walfisch-Ikegami model, ray trac ing, coherence bandwidth, wireless systems. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET ŞEHİR İÇİ BÖLGELERDE TELSİZ KOMÜNİKASYON İÇİN PROPAGASYON SİMULASYONU Özgür Yılmaz Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş Temmuz 2002 Şehir içi bölgelerde propagasyon simulasyonu yapan bir yazılım geliştirilmiştir. Bir baz istasyonundan herhangi bir alıcıya olan yayılım hat kaybı deneysel ölçümlere dayalı Walfisch-Ikegami modeline göre hesaplanmaktadır. Baz ista syonu etrafındaki bina bilgisi hat kayıplarını bulmak için kullanılmıştır. Ver ilen bina haritası üzerinde binaların dışında kalan alanlar eşit aralıklı nokta lara bölünerek bu noktalarda birer alıcı varmış gibi hat kayıpları hesaplanmıştır. Baz istasyonunun gücü kullanılarak her noktadaki alınan güç değeri bulunmuş ve şehir haritası üzerinde görsel bir çıktı elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Winprop yazılımının Walfisch-Ikegami ve ışın izleme modelleri kullanılarak bu lunan sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Işm izleme modelinin daha doğru sonuçlar verdiği öngörülerek Walfisch-Ikegami modelinin hangi durumlarda ışm izleme modelinin sonuçlarına daha çok yaklaştığı bulunmuştur. Işın izleme modelinin sonucunda bulunan dürtü yanıtı (impulse response) kullanılarak radyo kanalının band genişliği hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPAGATION SIMULATION FOR OUTDOOR WIRELESS COMMUNICATIONS IN URBAN AREAS Özgür Yılmaz M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş July 2002 A propagation simulation of wireless communication for urban environments is aimed. Firstly, propagation path loss from a base station to a receiver point was calculated according to Walfisch-Ikegami model which is an empirical model based on the measurement data. Building database around the base station was used to calculate the path losses. Outdoor regions between buildings were di vided into grid points and path losses are calculated as if there is a receiver at a given grid point. For a given radiated power from the base station, received power was obtained at each grid point. Visual output of the received power distribution was plotted. Results were compared with the Walfisch-Ikegami im plementation of a commercial software called Winprop. Almost identical power distribution was observed. Secondly, ray tracing model of Winprop was used for the same area. Assuming ray tracing model gives more accurate results, situa tions for which Walfisch-Ikegami model better approaches to ray tracing model were found. Coherence bandwidth were obtained by using the impulse response produced by the ray tracing model. Ill