A GIS based analysis for transportation of hazardous materials from different perspectives
Farklı bakış açılarından tehlikeli madde taşımacılığı için coğrafi bilgi sistemleri tabanlı bir analiz
  1. Tez No: 129190
  2. Yazar: HAKAN ÜMİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR YETİŞ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tehlikeli Madde Taşımacılığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri *****, A. iv, Transportation of Hazardous Materials, Geographical Information Systems (GIS) 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET FARKLI BAKIŞ AÇILARINDAN TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI İÇİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TABANLI BİR ANALİZ Hakan Ümit Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Bahar Y. Kara Eylül 2002 Tehlikeli madde taşımacılığı yıllardır resmi otorite, tehlikeli madde taşıyıcı firmalar, çevreci gruplar ve bilim çevrelerinin dikkatini önemli ölçüde çeken bir konu olmuştur. Tehlikeli madde taşımacılığı literatüründe iki önemli karar verici grubun iki ayrı problemi yer almaktadır. Birinci grup yani resmi otoritelerin problemi tehlikeli madde taşıyanların çevreye karşı yarattığı 'risk' i enazlamaktır. İkinci grup yani, taşıyıcı firmaların problemi ise kendi taşıma maliyetlerini enazlayan güzergahları seçmektir. Ancak literatürde yer almayan ve çoğunlukla birbiriyle çelişen bu iki amaca (taşıma 'risk' ve maliyetleri) sahip olan başka bir karar verici grup da bulunmaktadır. Bu çalışmada hükümet ve tehlikeli madde üretici bir firmanın tehlikeli madde taşımacılığı problemine çözümler önerilmektedir. Ayrıca çalışmada, literatürde şimdiye kadar ihmal edilmiş yeni bir karar verici grup tanıtılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GIS BASED ANALYSIS FOR TRANSPORTATION OF HAZARDOUS MATERIALS FROM DIFFERENT PERSPECTIVES Hakan Ümit M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Bahar Y. Kara September 2002 Transportation of hazardous materials (hazmats) has been calling attention of regulators, hazmat carriers, environmentalist groups and academia for many years. In the hazmat literature, there exists two different hazmat transportation problems for two important decision maker groups. The problem of the first group, namely the regulators, is to minimize the 'risk' that is generated by the hazmat carriers. The problem of the second group, namely the hazmat carriers, is to select the routes that minimize their transportation costs. However, there exists another group of Decision Maker that needs to satisfy both of the objectives (transportation 'risk' and costs), which in most cases conflict mutually. In this study, we propose solutions to the hazmat transportation problem from both government's and a hazmat producer and supplier firm's point of view. We also introduce a new decision-maker type that has been neglected in the hazmat literature.