Spectroscopic and structural properties of TTBC J-aggregates
TTBC J-kümelerin spektroskopik ve yapısal özellikleri
  1. Tez No: 129189
  2. Yazar: BURAK BİRKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: TTBC, J-kümeler, Moleküler Eksiton Teorisi, Soğurma Spektrumu Similasyonu, Asimetrik Davydov Yarılması, TTBC, J-aggregate, Molecular Exciton Theory, Absorption Spectrum Simulation, Asymmetrical Davydov Splitting IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tezin amacı, TTBC J-kümelerin yapısal ve spektroskopic özelliklerini incelemektir. Soğurma, Floresans Uyarma ve Işıma Spektroskopisi teknikleri kullanılarak l,l%3,3'4etracMorobenzimidazolocarbocyanine (TTBC) adlı sayanin boyasının oluşturduğu J-kümelerin özellikleri incelenmiştir. Soğurma spektrumunun boya ve iyon konsantrasyonuna bağlı olarak değiştiği gözlenmiştir. Soğurma spektrumu asimetrik eksiton band yarılması göstermektedir. Simetrik olmayan eksiton band yarılması önerilen bir model yardımı ile incelenerek; spektroskopic özelliklerin yapısal parametrelerle nasıl değiştiği belirlenmiştir. Moleküller arası etkileşmenin uzaklığa, moleküllerin yönelimlerine ve kümelenmenin boyuna bağlı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the spectroscopic and structural properties of the TTBC J-aggregates. Absorption, emission and excitation spectroscopy techniques are used to study the properties of the J-aggregates of l,l%3,3'4etracMorobenzimid^olocarbocyanine (TTBC). The dependence of absorption spectra on dye and ion concentration was investigated. A model is presented to explain the asymmetrical splitting. The interaction between molecules was found to be affected by the intermolecular distance, the orientation of the molecules and the size of the aggregate chain.