An Efficient query optimization strategy for spatio-temporal queries in video databases
Video veritabanlarında yerleşim-zaman sorguları için etkili bir sorgu optimizasyon stratejisi
  1. Tez No: 129193
  2. Yazar: GÜLAY ÜNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY, YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: video veritabanları, sorgu optimizasyonu, sorgu ağacı, video verilerini sorgulama. iv, video databases, query optimization, query tree, querying of video data. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET VİDEO VERİTABANLARINDA YERLEŞİM-ZAMAN SORGULARI İÇİN ETKİLİ BİR SORGU OPTİMİZASYON STRATEJİSİ Gülay Unol Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Özgür Ulusoy and Yrd. Doç. Dr. Uğur Güdükbay Temmuz, 2002 Mültimedya veritabanı yönetim sistemlerine olan ilgi büyük hacimlerde mültimedya verilerini saklama ihtiyacından dolayı hızla artmıştır. Sorgu işlemcisi, bir mültimedya veritabanı sisteminin önemli yapı taşlarından biridir ve sorgu ları verimli bir şekilde yanıtlayabilmek için sorgu işlemcisine yerleştirilmiş bir sorgu eniyileyicisine ihtiyaç vardır. Sorgu optimizasyonu problemi konvansi- yonel veritabanları için kapsamlı olarak araştırılmış olup, mültimedya verita ba nı sistemleri için yeni bir araştırma alanıdır. Sorgu işleme stratejilerindeki farklılıklardan dolayı mültimedya veritabanı sistemlerinde kullanılan sorgu opti- mizasyon teknikleri, geleneksel veritabanlarında kullanılanlardan farklıdır. Bu tezde, video veritaba nı sistemlerindeki sorgu optimizasyon problemi ana hat larıyla ele alınmış ve bu probleme çözüm olarak bir sorgu optimizasyon stratejisi önerilmiştir. Ayrıca, sorgu çalışma ağacına uygulanacak sıralama algoritmaları tanımlanmıştır. Son olarak, önerilen algoritmaların test edilmesi sonucu elde edilmiş olan performans sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EFFICIENT QUERY OPTIMIZATION STRATEGY FOR SPATIO-TEMPORAL QUERIES IN VIDEO DATABASES Gülay IJnel M.S. in Computer Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Özgür Ulusoy and Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay July, 2002 The interest for multimedia database management systems has grown rapidly due to the need for the storage of huge volumes of multimedia data in computer systems. An important building block of a multimedia database system is the query processor, and a query optimizer embedded to the query processor is needed to answer user queries efficiently. Query optimization problem is widely studied for conventional database systems, however it is a new research area for multime dia database systems. Due to the differences in query processing strategies, query optimization techniques used in multimedia database systems are different from those used in traditional databases. In this thesis, query optimization problem in video database systems is outlined and a query optimization strategy is proposed as a solution to this problem. Reordering algorithms, to be applied on query execution tree, are also described. Finally, the performance results obtained by testing the proposed algorithms are presented.