Mean-field renormalization group theory of the t-J model
t-J modelinin ortalama-alan renormalizasyon grup teorisi
- Tez No: 129194
- Danışmanlar: PROF. DR. M. CEMAL YALABIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: yüksek sıcaklık süperiletkenliği, t - J modeli, Hubbard mod eli, renormalizasyon grup teorisi, ortalama-alan teorisi, sert-spin ortalama-alan teorisi, high-temperature superconductivity, t - J model, Hubbard model, renormalization group theory, mean-field theory, hard-spin mean-field theory
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yüksek sıcaklık süperiletkenliği modellerinin kuvantum doğası, bu sistemlere karşı analitik yaklaşımları neredeyse olanaksız kılmaktadır. Bu tezde, bir ve iki boyutlu t - J modellerinin, ortalama alan yaklaşımlarıyla renormalizasyon grup tekniklerini birleştiren sayısal bir çalışması sunulacaktır. Bu, modellerin tanımlandığı örgünün iki ardışık bölgesindeki operatörlerin yer değiştirileme- mesini ele almayı mümkün kılmaktadır. Bir boyutlu t - J modelinin ortaya çıkan faz diyagramı, artan sıcaklıkla katkılama ile antiferromagnetik bazal du rumun yüksek-Tc materyallerinde görülen çizgili bir dönüşüm gösterebileceğini ortaya koymaktadır. İki boyutlu durumun faz diyagramının antiferromagnetik düzenli ve düzensiz fazlar arasındaki faz geçişini ortaya koyan kalitatif özellikleri de sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The quantum nature of the high temperature superconductivity models makes analytical approaches to these systems almost impossible to implement. In this thesis, a computational study of the one and two dimensional t - J models that combines mean-field treatments with renormalization group techniques will be presented. This allows one to deal with the noncommutations of the operators at two consecutive sites of the lattices on which these models are defined. The resulting phase diagram for the İD t - J model reveals an antiferromagnetic ground state, which may, upon doping with increasing temperature, show striped formation that is seen in the high-Tc cuprates. The qualitative features of the phase diagram of the 2D case is also presented, which reveals a phase transition between the disordered and antiferomagnetically ordered phases.