Comparison of four approximating subdivision surfaces
Dört yaklaşımsal yüzey alt bölümleme yönteminin karşılaştırılması
- Tez No: 129195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: sayısal geometri ve nesne modelleme, yüzey alt bölümleme, Loop, Catmull-Clark, Doo-Sabin, v^-bölümleme, keskin hatların modellenmesi. iv, computational geometry and object modeling, subdivision surfaces, Loop, Catmull-Clark, Doo-Sabin, \/3-subdivision, modeling sharp features. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET DÖRT YAKLAŞIMSAL YÜZEY ALT BÖLÜMLEME YÖNTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Tekin Kabasakal Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Uğur Güdükbay Ağustos, 2002 Yüzey alt bölümleme fikri ilk olarak 1978 yılında öne sürülmüş ve o günden beri bir çok yöntem ortaya konmuştur. Yüzey alt bölümleme, bir sınır değerine kadar kendi kendini yineleyen bir iyileştirme olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmada yaklaşımsa! yüzey alt bölümleme yöntemlerinin özellikleri incelenmiştir. Karmaşık yüzeylerin kama eğrileri ile modellenmesi, çok sayıda yivli kama yamasının incelikle birleştirilmesini gerektirdiğinden kullanılmaları zahmetlidir. Geleneksel yüzey kama yamalarının tersine yüzey alt bölümleme yöntemleri iyi tanımlanmıştır ve karalıdırlar. Yüzey bölümleme yöntemlerinin kama eğrilerini düzensiz yapılara uygulanacak şekilde genellemesi, karma şık yüzeylerin yamalarla uğraşmadan modellenebilmesine imkan vermektedir. Bu çalışmada, Catmull-Clark, Doo-Sabin, Loop ve v^-bölümleme yöntemleri ince lenmiştir. Yöntemlerden ilk ikisi dörtgen, diğer ikisi üçgen yüzeyler için önerilmiştir. Yüzey bölümleme ile kırışıklar, kıvrımlar ve bükülme noktaları gibi keskin hatlı yüzeylerin modellenmesi yüzey bölümleme yöntemlerinin düzenlenmesi ve ağın işaretlenmesini gerektirmektedir, v^-bölümleme yönteminin kuralları keskin hatlı yüzeyleri mo- delleye- cek şekilde geliştirilmiş ve sonuçları geliştirilmiş Loop yönteminin sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Ara kestirim normallerinin kullanılması keskin hatların yumuşak görünmesine neden olduğundan Loop ve \/3-bölümleme yöntemlerinin kesin normal değerleri hesaplanarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF FOUR APPROXIMATING SUBDIVISION SURFACE SCHEMES Tekin Kabasakal M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay August, 2002 The idea of subdivision surfaces was first introduced in 1978, and there are many- methods proposed till now. A subdivision surface is defined as the limit of repeated recursive refinements. In this thesis, we studied the properties of approximating sub division surface schemes. We started by modeling a complex surface with splines that typically requires a number of spline patches, which must be smoothly joined, making splines burdensome to use. Unlike traditional spline surfaces, subdivision surfaces are defined algorithmically. Subdivision schemes generalize splines to domains of arbitrary topology.. Thus, subdivision functions can be used to model complex surfaces without the need to deal with patches. We studied four well-known schemes Catmull-Clark, Doo-Sabin, Loop and the y/%- subdivision. The first two of these schemes are quadrilateral and the other two are triangular surface subdivision schemes. Modeling sharp features, such as creases, cor ners or darts, using subdivision schemes requires some modifications in subdivision procedures and sometimes special tagging in the mesh. We developed the rules of \/3- subdivision to model such features and compared the results with the extended Loop scheme. We have implemented exact normals of Loop and \/3-8ubdivision since using interpolated normals causes creases and other sharp features to appear smooth.