Multipath based traffic engineering in MPLS networks
MPLS ağlarında çok yol tabanlı trafik mühendisliği
- Tez No: 129200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trafik Mühendisliği, MPLS, Çoklu yol, Trafik Bölme, Yük Dengeleme. vı, Traffic Engineering, MPLS, Multipath, Traffic Splitting, Load Bal ancing. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET MPLS AĞLARINDA ÇOK YOL TABANLI TRAFİK MÜHENDİSLİĞİ İbrahim Hökelek Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Nail Akar Eylül 2002 Trafik mühendisliği ağ üzerinden trafik akışlarının nasıl geçmesi gerektiğini be lirleyen, böylece kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını ve ağ performansının en iyi olmasını sağlayan bir işlemdir. Bu tezde omurga olarak Çoklu Pro- tokollü Etiket Anahtarlama'nın (Multi Protocol Label Switching-MPLS) kul lanıldığı IP ağları için yeni bir trafik mühendisliği mimarisi önerilmektedir. Bu mimaride MPLS bulutunun kenarlarında bulunan her bir İP yönlendirici çifti arasında iki (tek yol yerine) Etiket Anahtarlarnalı Yol (Label Switched Path- LSP), biri asıl LSP ve diğeri ikincil LSP, kurulmaktadır. Önerilen mimari, MPLS Etiket Anahtarlarnalı Yönlendirici'lerin (Label Switched Router-LSR) veri düzleminde asıl LSP'ye ait trafiğe ikincil LSP'ye ait trafiğe göre daha öncelikli davranmasını önermektedir. Veri düzlemindeki bu önceliğin nedeni yük den geleme sistemlerinde oluşan ve“knock-on”etkisi olarak bilinen etkiden kurtul maktır. Trafik ağdan mevcut bantgenişliği formunda alınan geri besleme bil gisi kullanılarak iki LSP arasında bölünür. Trafik bölme probleminin en zor kısmı tek bir trafik akımı içerisindeki paketlerin hedef düğüme sıralamalarının bozulmadan iletilebilmesidir. Bu tezde önerdiğimiz trafik mühendisliği mi marisinde, eğer arka arkaya gelen paketler arasındaki zaman farkı paketlerinhedef düğüme sıralamalarının bozulmadan iletilebileceğini garantileyecek kadar büyükse, bu paketler birbirinden bağımsız olarak asıl LSP ya da ikincil LSP üzerinden gönderilebilmektedir. Bu mimari ile iki yol kullanılmasının tek yol durumuna göre toplam iş yapma yeteneği açısından istikrarlı olarak ve önemli derecede daha iyi sonuçlar sağladığı gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIPATH BASED TRAFFIC ENGINEERING IN MPLS NETWORKS Ibrahim Hökelek M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nail Akar Sep 2002 Traffic Engineering (TE) is the process of controlling how traffic flows through a network so as to optimize resource utilization and network performance. In this thesis, we propose a new TE architecture for IP networks with Multi Protocol Label Switching (MPLS) backbones. In this architecture, two (as opposed to single) Label Switched Paths (LSPs), one being the primary LSP and the latter being the secondary LSP, are established among every pair of IP routers located at the edge of an MPLS cloud. In the data plane of the core MPLS Label Switched Routers (LSR), the architecture suggests traffic from primary LSPs to be served with a higher priority than traffic from secondary LSPs. This prioritization in the data plane is to avoid the so-called“knock-on”effect that arises in the context of load balancing systems. Traffic is then split between the two LSPs using the feedback information received from the network in the form of an“available bandwidth”. The most challenging requirement regarding to traffic splitting schemes is that packet mis-ordering within an individual traffic flow should be avoided. The proposed traffic engineering architecture in this thesis handles this problem using the idea of burst routing. In burst routing, two successive bursts can be forwarded independently over the primary and the msecondary LSPs if the difference between their arrivals in time is large enough to ensure that packet misordering would not take place. With this architecture, we show that using multiple paths provides significantly and consistently better results than the case of a single LSP in terms of overall throughput.