Üç-36 ay arası çocuklarda gizli bakteriyel enfeksiyonları saptamada prokalsitoninin ve C-reaktif proteinin kullanılabilirliği
Utility of the serum C-reactive protein and procalcitonin for detection of occult bacterial infection in 3-36 month old children
  1. Tez No: 129578
  2. Yazar: AYHAN ABACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, Gizli bakteriyel enfeksiyon, C-reaktif protein, Prokalsitonin, Fever, Occult bacterial infection, C-reactive protein, Procalcitonin
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
1-ÖZET Üç-36 AY ARASI ÇOCUKLARDA GİZLİ BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR! SAPTAMADA PROKALSİTONİNİN VE C-REAKTİF PROTEİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ Dr. AYHAN ABACI Amaç: Üç-36 ay arası gizli bakteriyel enfeksiyon riski taşıyan çocukların saptanmasında C-reaktif protein (CRP) ve Prokalsitoninin (PCT) kullanılabilirliğini saptamak. Araç ve gereçler: Yaşları 3-36 ay arası olan ve 38,3°C üzerinde ateş yüksekliği şikayeti ile acil servislere başvuran ve ateş odağı saptanamayan hastalar prospektif olarak değerlendirildi. Çalışma, 1 Haziran 2002 ve 31 Aralık 2002 yıllan arasında yapıldı. Çocuk acil servisine başvuran hastaların başvuru anındaki yaşları, cinsiyetleri, ateş yükseklikleri, YGÖ skorları, antibiyotik tedavisi uygulanması ve hastaneye yatış durumları kaydedildi. Çalışmaya alınan tüm hastaların beyaz küre sayıları ve CRP düzeyleri ölçüldü. Tüm hastalardan kan kültürü ve idrar analizi yapıldı, idrar analizi yapılan, piyürisi saptanan ve 1 yaşın altında olup piyürisi saptanmayan tüm hastalardan idrar kültürü yapıldı. Ateş odağı saptanamayan tüm hastaların akciğer grafisi değerlendirildi. Kan, idrar ve BOS kültüründe üreme saptanan ve radyolojik olarak akciğer grafisinde pnömoniyi destekleyen bulguları olan hastalar gizli bakteriyel enfeksiyon olarak kabul edildi. Hastaların ilk başvurusunda, PCT ve viral serolojik değerlendirilme için serum örnekleri elde edildi. İki hafta sonra çalışmaya alınan tüm hastalardan viral antikor titresini değerlendirmek üzere kontrol serum alındı. Gizli bakteriyel enfeksiyon odağı saptanmayan, viral serolojik incelemesinde spesifik Ig M pozitifliği veya 2 hafta ara ile alınan serumda 4 katlık spesifik Ig G antikor titre artışı saptanan hastalar viral enfeksiyon olarak kabul edildi. Ateş yüksekliği bir haftadan uzun süren, klinik olarak pnömoni bulguları olan, son 2 gün içersinde aşı yapılan veya antibiyotik kullanan, alta yatan bir immunyetmezliği olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. İki grubun ateş yükseklikleri, YGÖ skoru, beyaz küre sayısı, CRP, PCT düzeyi karşılaştırılırken her bir belirleyici için duyarlılık, özgünlük, negatif prediktif ve pozitif prediktif değeri veren cut-off değer ROC eğrisi kullanılarak belirlendi. Değerlendirmeler sonucundaçalışmaya, gizli bakteriyel enfeksiyonlu 10 hasta ve viral enfeksiyonlu 16 hasta alındı. Bulgular: Gizli bakteriyel enfeksiyonlu 10 hastada, görülme sıklığı sırasına göre, altı idrar yolu enfeksiyonu, iki bronkopnömoni, bir menenjit, bir bakteriyemili hasta saptanırken, viral enfeksiyon saptanan 16 hastada, görülme sıklığı sırasına göre, beş Adenovirus, beş Respiratory syncytial virus (RSV), dört Enterovirus, bir Parainfluenza Tipi ve bir Epstein-Barr virus (EBV) enfeksiyonlu hasta saptandı. Gizli bakteriyel enfeksiyon grubunda, PCT değeri viral enfeksiyon grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (42,48±140,03 ng/ml ile 1,27±1,96 ng/ml, p=0,015). Her iki gruptaki hastaların ortalama, YGÖ skoru, antibiyotik tedavisi uygulanma oranı, ateş yüksekliğinin derecesi, beyaz küre sayısı ve CRP yüksekliği karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p>0,05). ROC eğrisinin altında kalan alan PCT konsantrasyonu için istatistiksel olarak anlamlı idi (0,788±0,090, p=0,015). C-reaktif protein konsantrasyonu, beyaz küre sayısı, ateş yüksekliği, YGÖ skoru için istatistiksek olarak anlamlı bir fark olmadığı bulundu (p>0,05). Gizli bakteriyel enfeksiyonu saptamada PCT için, en iyi duyarlılık (%90), özgünlük (%62,5), negatif prediktif değer (%90,9) ve pozitif prediktif değer (%60) veren“cut-off değer 0,46 ng/mL saptanırken, CRP için en iyi duyarlık (%70), özgünlük (% 68,7), negatif prediktif değer (%77) ve pozitif değer veren (%58) ”cut off' değer 35,3 mg/L olarak saptandı. Prokalsitonin ile CRP ve YGÖ skoru, CRP ile YGÖ skoru arasında anlamlı pozitif bağıntı saptandı. Sonuç olarak; Üç-36 ay arasında ateş yüksekliği yakınması ile başvuran ve yapılan fizik muayene ile ateş odağı saptanamayan çocuklarda GBE'i saptamada PCT'nin, CRP, beyaz küre sayısı, YGÖ skoru ve ateş yüksekliğinin derecesine göre daha duyarlı bir belirleyici olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda bazı viral enfeksiyonlarda PCT düzeylerinde artış saptanmış olmasına rağmen çocuk acil servislerinde GBE'i saptamada tarama amaçlı bir test olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY UTİLİTY OF THE SERUM C - REACTİVE PROTEİN AND PROCALCİTONİN FOR DETECTION OF OCCULT BACTERİAL INFECTİON İN 3-36 MONTH OLD CHİLDREN Dr. AYHAN ABACI Objective: To assess the utility of serum C-rective protein (CRP) and Procalcitonin (PCT) as a screen for occult bacterial infection in 3-36 month old children. Method: Febrile children, who were admitted to emergency department (ED) with ages ranging from 3 to 36 months, temperatures > 38,3°C, and clinically undetectable source of fever, were enrolled in this prospective cohort study. The prospective study was conducted between June 1, 2002 and December 31, 2002. Emergency department temperature, sex, age, Yale observation scale (YOS) score, antibiotic treatment, hospitalization were recorded at the time of the initial evaluation. The white blood cell count (WBC) and CRP concentration were measured at the same time. Blood culture and urinalysis was obtained from all patients. Urine culture was obtained from the patients who has pyuria in screening urinalysis but routinely from all patients who are below one years old. A chest radiograph was obtained from all patients who don't have clinically detectable fever origin. Serious bacterial infection was defined as growth of a known pathogen in culture of blood, spinal fluid or urine and pneumatic infiltration in the chest radiograph. At the initial visit blood sample was taken for PCT and viral serological antibody evaluation. Two-weeks later, control blood sample was collected to examine the serological antibody titer. Viral infection was defined in patients without an occult bacterial infection and who have specific Ig M antibody or four times increase in Ig G antibody titers after two weeks in viral serological examinations. Children with fever lasting longer than 7 days, all patients treated with antibiotics and the patients who received vaccination during the last 48 hours, has clinical pneumonia or immunodeficiency were excluded. For comparing fever, YOS score, white blood cell count, CRP and PCT values, optimum sensitivity, specificity, predictive value were calculated by using the receiver operator characteristics (ROC) curves for each predictor. As the result ofthe evaluation, 16 viral infections and 10 occult bacterial infections were enrolled in the study. Result: In 10 patients with occult bacterial infection, six urinary tract infection, two pneumonia, one bacterial meningitis and one bacteremia, in 16 patients with viral infection, five Adenovirus, five Respiratory syncytial virus (RSV), four Enterovirus, one Parainfluenza type 1, one EBV were found. In occult bacterial infection group PCT values were significantly higer than viral infection (respectively, 42.48±1 40.03 ng/mL, 1.27+1,96 ng/mL, p=0,015). There was no difference of YOS score, percentage of antibiotics treatments, fever degree, white blood cell count and CRP values between two groups (p>0,05). The area under ROC curve was significant for PCT concentrations (0,788 ± 0,09, p=0,015). It was not significant for CRP, YOS score, white blood cell count and fever degree (p>0,05). To detect occult bacterial infection optimum cut-off value giving the best sensitivity (90%), specificity (62,5°/:). negative predictive value (90,9%) and positive predictive value (60%) was 0.46 ng/mL for PCT and optimum cut-off value giving the best sensitivity (70°/:), specificity (68,7%), negative predictive value (77%) and positive predictive value (58%) was 35.3 mg/L for CRP. Significant correlation was found when PCT was compared with CRP and YOS score. Also CRP was positively correlated with YOS score. Conclusions: In children between 3-36 months with clinically undetectable fever origin PCT was found to be more sensitive and efficacious than CRP, white blood cell count, YOS score and body temperature status in predicting occult bacterial infection. We suggest that serum PCT level is useful for screening occult bacterial infection in Pediatric emergency departments, although serum PCT level may be found high in some viral infections.