Uluslararası çocukluk çağı astım ve allerjileri (ISAAC) esaslarına göre İzmir ili 09-11 yaş çocuklarından astım, rinit , egzama ve atopi prevalansının belirlenmesi
The determination of asthma, rhinitis, eczama and atopy prevalence in 9-11 years old children in Izmir city according to the internetional study of asthma and allergies in childhood(ISAAC)
- Tez No: 129579
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, allerjik rinit, egzema, atopik duyarlılık, ISAAC, prevalans, Asthma, allergic rihinitis, eczema, atopic sensitization, ISAAC, prevalence VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pediatrik İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Çocukluk çağı astım ve allerjileri (ISAAC) faz II çalışmaları, allerjik hastalıklar konusunda ülkeler arası karşılaştırmalar yapmak ve olası etiyolojik faktörleri tespit etmek için düzenlenmiştir. Bu çalışma ISAAC faz II standart metodlarını kullanarak, izmir ilinde çocuklardaki astım, rinit, egzema prevalanslarını ve etiyolojik faktörlerini uluslararası karşılaştırmayı da mümkün kılacak şekilde belirlemek amacıyla yürütülmüştür. İzmir ilinde çevre ve merkez ilçelerden seçilmiş 12 ilköğretim okulu 3, 4 ve 5. sınıflarında öğrenim gören 2112 öğrenciye anket verilmiş, 1217 anket değerlendirmeye alınmış ve 1098 çocuğa fizik muayene ile epidermal deri testi yapılmıştır. Son 1 yılda vizing prevalansı %15.9, doktor tanılı astım prevalansı %4.8 bulunmuştur. Son 1 yılda viral enfeksiyon yokken olan burun şikayetlerinin prevalansı %30, doktor tanılı allerjik rinit prevalansı %17 olarak saptanmıştır. Çalışmaya katılan çocuklarda son 1 yılda en az 6 ay süren, düzelip yeniden başlayan kaşıntılı döküntülerin prevalansı %7.2, doktor tanılı egzema prevalansı ise %4.9 bulunmuştur. Çalışmaya alınan okul çocuklarında epidermal deri testleriyle saptanan atopik duyarlılık prevalansı %8.8 bulunmuş ve en sık ev tozu akarlarına karşı duyarlılık saptanmıştır. Çocukların %2.7'sinde akciğer oskültasyonunda patoloji (sekresyon rali veya sibilan ronküs) ve %1.1'inde fleksural dermatit saptanmıştır. Multivaryans analizde atopik duyarlılık için erkek cinsiyeti ve elyaf/sentetik yastık kullanımı risk faktörü olarak bulunurken, evde büyük kardeş varlığı ve evde hayvan beslenmesi ise atopik duyarlılık riskini azaltan faktörler olarak saptanmıştır. Kümülatif vizing prevalansı için erkek cinsiyet, annede allerjik hastalıklardan birisinin varlığı ye bireysel atopi risk faktörü olarak bulunmuştur. Kümülatif rinit prevalansı için ev içerisinde rutubet varlığı, annede allerjik hastalıklardan birisinin varlığı, babada allerjik hastalıklardan birisinin varlığı ve bireysel atopi, kümülatif egzema prevalansı için ise annede allerjik hastalıklardan birisinin varlığı ve bireysel atopi risk faktörü olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) phase II was designed to allow comparisons between populations in different countries and to investigate possible etiological factors. This study was conducted to better delineate the prevelance and etiological factors of asthma, rhinitis and eczema in Izmir and to be included in the international comparisons by using a standart methodology of ISAAC phase II. The questionnaire was distributed to 21 12 students taking education in the 3rd, 4th, 5th classes of the 12 selected primary schools in urban and rural boroughs of Izmir. 1217 of these questionnaires were evaluated and physical examination and skin prick tests were performed to the 1098 of these children. The prevalance values were 15.9% for recent wheezing, 4.8% for physician diagnosed asthma. The prevalence of sneezing or runny or blocked nose in the past 12 months when the child did not have a cold or flu was 30%. The prevalence of physician diagnosed allergic rhinitis was 17%. The prevalence of an itchy rash which was coming and going for at least 6 months was 7.2% and the prevalence of physician diagnosed eczema was 4.9%. Atopic sensitization prevalance in the population was 8.8% with house dust mites sensitization being the most frequent one. Secretion rales and sibilant rhoncus were detected in 2.7% of children by chest auscultation. In 1.1% of children flexural dermatitis was detected. Multivariate regression analysis showed that male sex and synthetic/fibers pillow usage were significant independent risk factors for atopy while there was a significant inverse relation between atopic sensitization and older brothers/sisters, pets at home. Male sex, positive allergic disease history of mother and atopic sensitization were found to be risk factors for development of wheezing. Damp spots on the walls, positive allergic disease history of mother and father, atopic sensitization were found to be risk factors for development of rhinitis. Positive allergic disease history of mother and atopic sensitization were found to be risk factors for development of eczema.