Preeklamptik anne bebeklerinde serum granülosit koloni stimüle eden faktör düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum granulocyte colony stimulating factor levels in infants of preeclamptic mothers
- Tez No: 129586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE YİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, yenidoğan, nötropeni, granülosit koloni eden faktör, düşük doğum ağılıklı bebek, Preeclampsia, newborn, neutropenia, granulocyte colony stimulating factor, very low birth-weight
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Ill ÖZET Güner Ş.N., Preeklamptik anne bebeklerinde serum granülosit koloni stimüle eden faktör düzeylerinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara 2003 Gebelik hipertansiyonu (PIH) veya preeklampsi nedeniyle takip edilen annelerin bebeklerinde %40-50 oranında neonatal nötropeni tespit edilmektedir. Bu çalışmada, preeklamptik anne bebeklerinde granülosit koloni stimüle eden faktör (G-CSF) serum düzeyi ile absolü nötrofil sayısı (ANS) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve maternal preeklampsinin postnatal neonatal komplikasyonlarının belirlenmesi amaçlandı. Çalışmaya; 31 preeklamptik anne bebeği çalışma grubu, 24 normotansif anne bebeği kontrol grubu olmak üzere toplam 55 bebek alındı. Çalışma grubundan beş, kontrol grubundan bir vaka ilk bir hafta içinde eksitus olmaları nedeniyle çalışmadan çıkarıldı. G-CSF düzeyi enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi kullanılarak belirlendi. Kan örnekleri bebeklerin periferik yenlerinden yaşamın ilk 12 saati içinde alındı. Ortalama G-CSF düzeyi, çalışma grubunda 981.8+1682.5 (25.7-5924) pg/ml ve kontrol grubunda ise 770.8±1779 (18- 8526) pg/ml idi (p>0.05). Preeklamptik anne bebeklerinde G-CSF düzeyi ile birinci, ikinci ve yedinci gün ANS veya total nötrofil değerleri arasında ilişki tespit edilmedi (p>0.05). Normotansif anne bebeklerinde G-CSF düzeyi ile birinci ve yedinci gün ANS arasında pozitif yönde ilişki vardı (sırasıyla r=0.55, p=0.006; r=0.43, p=0.037). Birinci gün çalışma grubunda %42.3, kontrol grubuna %21.7 vakada nötropeni gelişti (p>0.05). İkinci gün ise çalışma grubunda %61.5, kontrol grubunda %26.1 oranlarına nötropeni gözlendi (p=0.013). Çalışma grubunda nötropeni, gebelik haftasına göre küçük infantlarda (SGA) gebelik haftasıyla uyumlu infantlara göre belirgin olarak daha sıktı (p=0.021). İstatistiksel olarak anlamı olmasa da, çalışma grubunda G-CSF ortalama serum düzeyi nötropenik infantlarda nötropenik olmayanlara göre daha yüksekti. Sonuç olarak; nötropenik preeklamptik anne bebeklerinde serum G-CSF düzeyi düşük değildi. Aksine; nötropenik infantlardaki yüksek G-CSF düzeyi, preeklamptik anne bebeklerinde G-CSF'e cevabın bozulmuş olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Güner Ş.N., Evaluation of serum granulocyte colony stimulating factor levels in infants of preeclamptic mothers. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics, Ankara, 2003. Neonatal Neutropenia (NN) has been observed among 40-50% of the infants whose mothers have been monitored for Pregnancy-Induced Hypertension (PIH) or preeclampsia. In this study our aim was to evaluate the relationship between serum granulocyte colony stimulating factor (G-CSF) levels and absolute neutrophil counts (ANC) in infants of preeclamptic mothers, and to determine postnatal neonatal complications of maternal preeclampsia. A total of 55 infants were included in the study. The study group consisted of 31 infants of preeclamptic mothers while control group consisted of 24 gestational age adjusted infants of normotensive mothers. Five infants in study group and one infant in control group, who died within the first week, were excluded from the study. G-CSF levels were determined by enzyme- linked immunosorbent assay (ELISA). The blood samples were taken from peripheral vein of infants within 12 hours of life. The mean G-CSF level was 981.8±1 682.5 (25.7-5924) pg/ml at study group and 770.8±1779 (18-8526) pg/ml at control group (p>0. 05) There was no correlation between G-CSF levels and absolute or total neutrophil counts on the first, second and seventh days in infants of preeclamptic mothers. There were positive correlations between G-CSF levels and ANC on the first and seventh days of life in ipfants of normotensive mothers (respectively, r=0.55, p=0.006; r=0.43, p=0.037). Neutropenia has been developed in 42.3% of study group, and %21.7% of control group on the first day of life (p>0.05). On the second day, neutropenia was observed in 61.5% of the study group, and 26.1% of control group (p=0.013). Neutropenia was significantly more common in small for gestational age infants than appropriate for gestational age infants in the study group (p=0.048). Although it is not statistically significant, mean serum G-CSF level in the neutropenic infants was higher than nonneutropenic infants in the study group. In conclusion, Serum G-CSF levels were not low in neutropenic babies of preeclamptic mothers. In contrast higher G-CSF levels in neutropenic infants suggest impaired G-CSF response in infants of preeclamptic mothers.