Çocuk polikliniklerine başvuran annelerin aşıları konusundaki bilgi ve tutumlarının karşılaştırılması
Knowledge and behaviour of mothers attending hospital about vaccines
- Tez No: 129595
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN EVLİYAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Behaviour, Children, Knowledge, Mother, Vaccine VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Annelerin aşılarla ilgili bilgi düzeylerinin incelenmesi ve karşılaştırılması amacıyla bu çalışma planlandı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balçak Hastanesi çocuk polikliniklerine başvuran 9ay-5yaş arasında çocuğu olan 252 anneye anket uygulandı. Bu ankette ailelerin sosyoekonomik durumu, eğitim düzeyleri, doğum öncesi takipleri, ülkemizde uygulanan aşıların özellikleri, uygulama şekli ve yan etkileri ile ilgili bilgilerini ölçen sorular vardı. Anneler iki gruba ayrıldı; 1. Grup I; Sağlam Çocuk Polikliniği dışında diğer çocuk polikliniklerine herhangi bir nedenle başvuran anneler, 2. Grup II: Sağlam Çocuk Polikliniğinde takip edilen çocukların anneleri. Gruplar 126' şar olgudan oluşuyordu. Grup I ve grup II' nin aşılar hakkındaki bilgi ve tutumları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler“SPSS for windows 10,0”programı ile yapıldı. Annelerin aşılarla ilgili bilgilendirilmesinde sağlık personelinin en etkili rolü oynadığı tespit edildi (grup I' de %49, grup II' de %51,5). Bir çocuğun ilk aşısının 2. ay sonunda yapılması gerektiğini grup I' de %42 ve grup II' de %53,1 oranında anne biliyordu. Grup II' deki anneler aşılama için özellikle hastaneyi seçerken (%65), grup F deki anneler aşılama için sıklıkla (%89) sağlık ocağını tercih etmekteydi. Grup IF de aşı kartı olan çocuk sayısı ve kartın kullanımı daha yüksekti. Her iki grupta da en fazla bilinen aşının DBT aşısı olduğu saptandı (grup F de %79 ve grup IF de %90). BCG ile ilgili bilgi ve tutumlar karşılaştırıldığında kaç kez yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler her iki grupta da oldukça yetersizken, kendi çocuklarına ayına uygun aşılama sayısı grup IF de daha yüksekti DBT ve polio aşılarının kaç kez yapılması gerektiği ve uygulanması her iki grupta da düşükken, kızamık ve hepatit B aşısının kaç kez yapılması gerektiği bilgisi ve uygulaması grup IF de daha yüksekti. Rutin aşı programındaki aşıların tamamını grup F de %45, grup II' de %70 anne doğru biliyordu. Her iki grupta da anneler aşıların koruyuculuğuna yüksek oranda inanıyordu. Anahtar Kelimden Anne, Aşı, Bilgi, Çocuk, Tutum VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Knowledge and Behaviour of Mothers Attending Hospital About Vaccines In this study, mothers' knowledge and their behaviour about vaccines are compaired. A questionaire is applied to 252 mothers who have 9-60 months old children attending Pediatri clinics. Questions about; the socio-economical status and educational level of parents, mothers' knowledge and their behaviour about vaccines are asked. Mothers were divided into two groups; 1. Group I: The mothers of children attending clinics other than healthy child clinic. 2. Group II: The mothers of children attending and following at healthy child clinic. Each group has 126 cases. The mothers of two groups were compared about knowledge and behaviour of vaccines. Statistical analysis is done by“SPSS for windows 10,0”. Information about vaccination of mothers was performed mainly by health officials (In group I %49, in group II %51,5). The knowledge of first vaccination time is known %42 in group I, %53,1 in group II. For vaccination, mothers in group I frequently (%89) preferred health care centers while mothers in group II preferred in hospitals (%65). The number and usage of vaccination card was found to be higher in group II. In both groups the most commonly known vaccine was DBT (in group I %79; in group II %90). Knowledge and behaviour of mothers about BCG was insufficient in both of groups, however BCG vaccination in group II was found to be higher. In both groups the knowledge and behaviour of the number of DPT and polio vaccination was insufficient. The knowledge and behaviour of the number of measles and hepatitis B vaccination was found to be higher in group II. Routine vaccination knowledge was known %45 in group I and %70 in group II. In both groups believe that vaccines play protective rol for infections.