Tüm düzeltme ameliyatı yapılmış fallot tetralojili hastalarda kardiyak elektrofizyolojik çalışma ve aritmi risk faktörlerinin belirlenmesi
Cardiac electrophysiological study and defection of arrhythmia risk factors patients after repair of tetralogy of fallot
- Tez No: 129681
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ÇELİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fallot tetralojisi, prognoz, elektrofizyolojik çalışma, sinyal ortalamalı EKG, ventriküler aritmi, Tetrology of Fallot, prognosis, electrophysiological study, signal averaged ECG, ventricular arrhythmia
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV ÖZET Hallıoğlu O. Tüm düzeltme ameliyatı yapılmış Fallot tetralojili hastalarda kar d iy ak elektrofizyolojik çalışma ve aritmi risk faktörlerinin belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Kardiyoloji Ünitesi Uzmanlık Tezi, 2003. Fallot tetralojili hastalarda tüm düzeltme ameliyatlarının uzun dönem başarıları geç aritmi ve ani ölümlerle gölgelenmiştir, ancak bunların öngörülmesi zordur. Bu çalışmanın amacı ameliyat edilmiş Fallot tetralojili hastalarda indüklenebilen ventriküler taşikardilerin önceden tahmin edilmesini sağlayacak temel faktörlerin belirlenmesidir. Çalışmaya Fallot tetralojisi nedeni ile ameliyat edilmiş yaş ortalaması 16.5 ± 3.9 yıl (ortalama ameliyat yaşı: 4.6 ± 3.2 yıl) olan 30 hasta alındı. Ortalama ameliyat sonrası izlem süresi 11.9 + 1.7 yıl idi. Klinik ve hemodinamik parametereler elde edildi. Holter analizi, sinyal ortalamalı EK6 ve elektrofizyolojik çalışma uygulanarak aritmi risk faktörleri araştırıldı. Atriyal flutter/fibrilasyon altı hastada (%20) indüklendi. Hiçbir hastada sustained ventriküler taşikardi indüklenmedi. Beş hastada (16.7 %) non- sustained ventriküler taşikardi saptandı. Atriyal flutter/fibrilasyon gelişimi açısından herhangi bir risk faktörü belirlenemedi. Yaş (r=0.440, p35 msn olması elektrofizyolojik çalışmada non-sustained VT indüklenmesi açısından yüksek prediktif değere (sensitivite= %80 ve spesifisite= %92) sahipti. QRS süresinin >135 olması ve QRS kompleksinin son 40 msn'ndeki sinyallerinkarekökünün (RAAS-40) < 55 yV olması benzer sensitivite fakat düşük spesifisite değerlerine sahipti. Uzamış LAS değerleri ve ileri ameliyat yaşı non-sustained VT gelişimi açısından anlamlı prediktör faktörler olarak bulundu (R2 =0.571, p=0.000). Hiçbir hastada s'as'/tf/rtec/ ventriküler taşikardi indüklenmemesinin ameliyat sonrası izlem süresinin çok uzun olmaması ile açıklanabileceği düşünüldü. Atrial taşiaritmiler daha önce bildirilen oranlardan daha sık olarak gözlenmiştir. Hon- sustained ventriküler taşikardinin izlem sırasında sustained tipe dönebileceği düşünüldüğünde bu hasta grubunun yakın izlenmesi gereken bir grup olduğu; >35 msn LAS değerinin non-sustained ventriküler taşikardi olasılığı ile korelasyon gösterdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hallıoğlu O. Cardiac electrophysiological study and detection of arrhythmia risk factors in patients after repair of tetralogy of Fallot. Hacettepe University Faculty of Medicine, Pediatric Cardiology Unit Thesis, 2003. The long-term success of correction of tetralogy of Fallot is hampered by the occurrence of ventricular arrhythmia and sudden cardiac death late, but their prediction remains difficult. The aim of this study was to evaluate the main predictors of the inducibility of ventricular tachycardia in patients with repaired tetralogy of Fallot. The study group consisted of 30 patients with correction of tetralogy of Fallot with the mean age of 16.5 + 3.9 years (mean age at surgical correction was 4.6 ± 3:2 years. The mean duration of follow-up was 11.9 ± 1.7 years after corrective surgery. Clinical and hemodynamic data were obtained. Holter recordings, signal averaged ECG, and electrophysiological study was performed and risk factors for arrhythmia was studied. Atrial flutter/fibrillation was induced in six patients (20 %). There were no patients with sustained ventricular tachycardia. Non-sustained ventricular tachycardia was detected in five patients (16.7 %). No risk factor was detected for atrial flutter/fibrillation. Age, (r=0.440, p35 msec yielded a very high predictive accuracy (sensitivity = 80% and specificity = 92%) for non-sustained ventricular tachycardia inducible by electrophysiological study. Similar sensitivity butless specificity was seen using the criterion of total QRS duration >135 msec and root-mean-square voltage of the terminal 40 msec of the QRS (RMS-40) < 55 fN. Prolonged LAS values and older age at repair were predictors of non-sustained ventricular tachycardia (R2=0.571, p=0.000). Probably due to the relatively short mean follow-up time after surgery, we could not found sustained ventricular tachycardia in any patient. Atrial tachyarrhythmias had been detected frequently compared to previous reports. Non-sustained ventricular tachycardia may be able to convert to sustained type with time, close follow-up may be needed in such patients and LAS value >35 msec was correlated with prediction of non-sustained ventricular tachycardia.