Yükümlülük süresi sona eren pnömokonyoz olgularının değerlendirilmesi
The evaluation of pneumoconiosis cases whose lang time have expired
- Tez No: 129736
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kömür Madeni İşçisi, Yükümlülük Süresi, Pnömokonyoz, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu, Coal Workers, Lag Time, Pneumoconiosis, Social Security Institute High Health Committee
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
47 ÖZET Yükümlülük Süresi Sona Eren Pnömokonyoz Olgularının Değerlendirilmesi Bu çalışmada yükümlülük süresi sona eren pnömokonyoz olgularının değerlendirilmesi amacıyla 1 Ocak 1998 ile 31 Aralık 2001 tarihleri arasında yükümlülük süresinin uzatılması isteği ile Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'na başvuran 1108 kişiye ait incelenen dosyadan veri eksikliği nedeniyle 1068 dosya değerlendirmeye alınmıştır. Çalışma retrospektif, kayıtlara dayalı ve tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Çalışmaya katılım oram %96.4'dür. Veri girişi ve analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada; başvuran 1068 kişinin tamamı erkek kömür madeni işçisi olup, ortalama çalışma süresi 23.51 ±0.25 yıl, pnömokonyoz tam yaşı ortalaması 61.81±0.18 yıl ve olguların %72.1'inin (764 kişi) tanısının yasal yükümlülük süresinden sonraki ilk 10 yıl içerisinde konduğu saptanmıştır. Pnömokonyoza eşlik eden patolojilerin başmda %4.4 ile (47 kişi) silikotüberküloz ve daha sonra %0.3 ile (3 kişi) akciğer malignitesi gelmektedir. Pnömokonyoz tanısı almış olan 1068 kişinin radyolojik bulguları ILO standart akciğer grafileriyle karşılaştırılarak değerlendirilmiş, solunum fonksiyon testleri ise 433 olguda değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda; pnömokonyoz olgularında yükümlülük süresinin belirlenmesinde var olan yasal 10 yıllık sürenin uzaltılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu noktada daha kesin sonuçlara48 ulaşılabilmesi için pnömokonyoz oluşumunu etkileyen faktörlerin daha detaylı el alındığı (tozun fiziksel özellikleri yarımda işyeri ortamındaki toz konsantrasyonu, toza maruz kalma süresi ve kişisel özellikler) ileri epidemiyolojik çalışmalara gereksinim vardır. Ayrıca ilgili diğer kurumların işbirliği ile pnömokonyoz olgularının tam kriterleri, tedavi şeması, maluliyet oranlarının saptanması, yükümlük süreleri, işe giriş muayeneleri ve periyodik kontrolleri, işyeri risklerinin belirlenmesi ve kontrolü konularım içine alan protokollerin yapılması, ortalama tam yaşının 61-81 olduğu göz önünde tutularak pnömokonyoz riski taşıyan tozlu iş yerlerinde çalışmış ve emekli olmuş kişilerin de düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
49 SUMMARY The Evaluation of Pneumoconiosis Cases Whose Lag Time Have Expired This study was conducted in order to evaluate the pneumoconiosis cases whose legal lag time had expired. 1108 case files were examined of the applicants to Social Security Institute High Health Committee requesting that their lag time be extended. These cases were between the dates of January 1, 1998 and December 31, 2001. The study is a retrospective and a descriptive one and based on records. 96.4% of the cases were complete and included in these results. The data entry and the analysis were conducted using SPSS. The descriptive study results include: all the applicants were male coal workers, the mean employment duration was 23.51 years, the mean age at pneumoconiosis diagnosis was 61.81 years and 72.1% of the cases' diagnosis were made within the ten years following the legal ten year lag time. Silicotuberculosis was found to be the leading co-existing pathology with pneumoconiosis. The radiological findings of the 1068 cases were evaluated in comparison with the ILO standards and 433 cases' pulmonary function tests were evaluated. As a result of this study we concluded that the legal lag time of 10 years for pneumoconiosis should be lengthened. Thus further epidemiological studies should be conducted to reach more definite50 results that would cover the factors effecting the formation of pneumoconiosis. We also concluded that in cooperation with other institutions (like Social Security Institute) protocols should be developed including the diagnostic criteria, the treatment plans, the determination of the level of disability, the lag time, the initial employment examination and the periodical check-ups and the working environment risks for pneumoconiosis. And, according to this study, since the mean diagnosis age is 61.81 the retired workers who had worked in dusty environments should also have regular check-ups.