Türk aile hukukunda boşanma nafakası
Post-marital maintenance in the Turkish family law
- Tez No: 674606
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN İKİZLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Aile hukuku, tazminat, nafaka, boşanma nafakası, evlilik sonrası dayanışma, kusur, evlilik sonrası bireysel sorumluluk, Family Law, compensation, maintenance (alimony), post-marital maintenance, post-marital solidarity principle, fault, clean break principle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu çalışmanın konusu, Türk aile hukukunda boşanma nafakasının (yoksulluk nafakası) incelenmesidir. Tezin birinci bölümünde tümden gelim yöntemi esas alınarak aile hukukunda nafaka yükümlülüğü ve boşanma nafakası genel yönleriyle incelenmiş; ikinci bölümde ise İsviçre aile hukuku da dikkate alınarak boşanma nafakasının hükümleri ele alınmıştır. Bu bölümde evlenmenin hükümsüzlüğü ve boşanma sebeplerinin boşanma nafakası ile olan ilişkisi ortaya konularak nafakanın temel ilkeleri, hukuki niteliği, unsurları ve boşanma nafakasını konu edinen nafaka sözleşmesi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise boşanma nafakasının belirlenmesi, ifası ve sona ermesi sorunu incelenmiştir. Boşanma nafakası evlenmenin butlan veya boşanma sebebiyle sona ermesi üzerine talep edilebilen bir nafakadır. TMK m. 175'te boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek ve boşanmada daha ağır kusurlu olmayacak eş tarafından istenebileceği belirtilen boşanma nafakası aile hukukunun en önemli konularından biridir. Boşanma nafakasının alacaklısı boşanma nedeniyle yoksulluğa düşen taraftır. Bu nafakanın borçlusu ise evliliği butlan veya boşanma ile sona eren diğer taraftır. Hükümde belirtilen koşullar gerçekleşirse yoksulluğa düşen taraf diğer taraftan süresiz olarak boşanma nafakası isteme hakkını haizdir. Boşanma nafakasına ilişkin TMK hükümleri İsviçre aile hukukundaki düzenlemeler ışığında değerlendirilmiş ve boşanma nafakası tarafları arasında menfaat dengesi sağlanması için Türk hukukundaki nafaka sisteminde bazı düzenlemelerin yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is post-marital maintenance in Turkish family law. Maintenance obligation and post-marital maintenance in family law were examined in general aspects by the deductive method in the first part of the thesis. The rules of the post-marital maintenance and the invalidity of marriage, the relationship between the reasons for divorce and the post-marital maintenance, the basic principles, legal nature were discussed by considering the Swiss family law in the second part of the thesis. Determination, execution, and termination of the post-marital maintenance were examined in the third part of the thesis. Post-marital maintenance is maintenance that may be requested based on termination of the marriage by the way of the annulment or the divorce. Post-marital maintenance, which was regulated in Article 175 of the Code of Civil Law and can be requested by the less faulty spouse who will fall into poverty after the termination of a marriage, is one of the most important issues of the family law. The creditor of divorce alimony is the party that falls into poverty due to divorce. The debtor of this alimony is the marriage party or the other party that ends in divorce. If the conditions specified in the provision are met, the party falling into poverty, on the other hand, has the right to ask for divorce alimony indefinitely. The rules of the post-marital maintenance of the Code of Turkish Civil Law were evaluated in the light of the Code of Swiss Civil Law and it was concluded that the maintenance system of Turkish law should be amended in order to strike a fair balance between the spouses.