Yaşlanma ile cortex cerebri midsagittal alan ölçümlerinde oluşan değişikliklerin manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile araştırılması
  1. Tez No: 129773
  2. Yazar: CEM GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Brain, cerebral cortex, midsagittal, MRI (Magnetic Resonance Imaging), aging, sex differences, anatomy. 4
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
1. ÖZET Yaşlanmanın insan beyni üzerindeki etkileri, yaşam süresinin artmasıyla önem kazanmıştır. Literatür taramalarında, yaşlanma etkilerini inceleyen çalışmaların önceleri otopsi ve kadavralardan alınan tespit edilmiş beyinler üzerinde yapıldığı görülmüştür. Tıpta 20. yüzyılın sonlarına doğru, beyin görüntüleme tekniklerinin geliştirilmesi ile insan beyni üzerinde geniş çalışmalar yapma olanağı doğmuştur. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yönteminin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile beyin üzerindeki çalışmalar artmıştır. Ancak, MRG yöntemi ile midsagittal cortex cerebri alanındaki yaşlanma etkilerini inceleyen çalışmalara fazla rastlanmamıştır. Bu çalışmada, çeşitli nörolojik şikayetleri nedeni ile MR tetkiki uygulanan ve beyinde morfolojik değişikliğe yol açmış herhangi bir hastalık tespit edilmeyen, yaşları 20 ila 90 arasındaki 80 kadın, 71 erkek olmak üzere toplam 151 kişinin MR görüntüleri incelendi. Bu görüntüler üzerinde morfometrik ölçümler yapılarak, yaşlanma ile oluşan değişiklikler tespit edildi ve bu değişikliklerin erkek ve kadınlar arasındaki farklılıkları ortaya konuldu. Çalışmaya alınan hastalar, 20 yaşından itibaren 10'ar yaş arayla 6 gruba ayrıldı. Altıncı grup 70 yaş ve üstü olarak kabul edildi. Hastalardan elde edilen MR görüntüleri fotoğraflanarak bilgisayar ortamına aktarıldı. Sayısallaştırıcı tablet yardımı ile cortex cerebri ve cranium alanı çizildi. Bilgisayar programı kullanılarak çizimler 1/1 ölçeklendi ve cortex cerebri alanı 4 alt bölgeye ayrıldı. Bu alanlar cranium alanı ile karşılaştırılarak orantısal alanlar bulundu. Tüm bölgelerin alanı ve bu alanlara ait yükseklik, genişlik gibi lineer ölçümler yapıldı. Sonuçlar SPSS 10.0 istatistik programı ile değerlendirildi. Yapılan ölçümlerde, cortex cerebri midsagittal alanı ortalama olarak erkeklerde 77.77 ± 8.43 cm2, kadınlarda 74.18 ± 7.97 cm2 olarak bulundu. Bu alan yaşlanma ile anlamlı negatif korelasyon gösteriyordu. Ancak, midsagittal cortex cerebri alanı cranium alanına oranlandığında, yaşlanma ile kadınlarda çok anlamlı (p0.05) fibir azalma saptandı.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY The effects of aging have become important as the longevity has risen. In the reviews of literature it is seen that first researches about the effects of aging were made on the brains taken from autopsies and cadavers. Towards the end of the 20th Century in the medical science there has been an opportunity to study widely on the human brain with the improvements in picturing the brain. Especially since 1980s as Magnetic Resonance Imaging (MRI) techniques have become widely used, researches on the brain have increased. However, any significant study, with MR technique, analyzing the effects of aging on the cerebral cortex midsagittal area have not been seen. In this study, 151 people, 80 women and 71 men-between the ages 20 to 90- who were applied MR because of some neurological complaints and found no disease causing morphological change in the brain were studied. After making morphometric measurements of the results, the changes which occur because of aging were determined and the differences of these changes between men and women were established. The patients who were examined were divided into six groups with ten years difference starting from 20 in terms of their ages. The sixth group was determined as 70 and above. The MR results taken from those patients were scanned and transferred to the computer. Cerebral cortex and cranial areas were pictured with the helps of digitizing tablet. These pictures were measured as 1/1 and cortex cerebri area was divided into four sub-areas. These sub-areas were compared with cranium area and proportional areas were determined. Lineer measurements such as all the regions area and their heights and widths were made. The results were evaluated with SPSS 10.0 statistic program. In the measurements, the average value of cerebral cortex midsagittal area was evaluated as 77.77 ± 8.43 cm2 for men, and 74.18 ± 7.97 cm2 for women. There was a negative meaningful correlation between this area and aging. However, when midsagittal cortex area is compared with cranium area, it is determined that there is meaningless decrease for men (p>0.05),while there is a meaningful decrease for women with aging(p0.05). Also the lineer measurements were concordant with the constriction in those areas. In this study it is pointed out that there is decrease in the cortex cerebri midsagittal area and its frontal and prefrontal sub-areas with aging. The evidence of constriction due to aging determined in the front parts of the brain, where personality center exists and, which has important functions in concentration, decision-making and emotional behavaviours will offer solutions to clarify the changes in the psycho-social behaviours of aged people and thus remove the problems occuring due to aging.