Apoptotik cisimciklerle fagositer hücreye BCR-ABL füzyon geninin aktarımı
Transfer of BCR-ABL fusion gene to phagocyter cell by apoptotic bodies
- Tez No: 129856
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN SUNGUROĞLU, YRD. DOÇ. DR. HAMZA OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Apoptotik cisimcik, Gen transferi, BCR-ABL, STI571 46, Apoptotic body, Gene transfer, BCR-ABL, STI571 47
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Apoptotik Cisimciklerle Fagositer Hücreye BCR-ABL Füzyon Geninin Aktarımı Kronik Myeloid Lösemi (KML), BCR-ABL füzyon gen ürünü ile karakterize olan hematolojik malign bir hastalıkdır. Bir tirozin kinaz inhibitörü olan STI571, KML tedavisinde son yıllarda yaygın olarak kullanılan ve apoptozisi indüklediği bilinen bir kemoterapötik ajandır. Bu çalışmada, BCR-ABL füzyon geni taşıyan 32Dp210 hücrelerinin STI571 ile muamele edildiğinde apoptozise indüklendiği saptanmıştır. STI571 ile apoptozise indüklenen hücrelerin apoptotik cisimciklerinde BCR-ABL füzyon geninin varlığı tespit edilmiştir. Apoptozise indüklenen 32Dp210 hücreleri ile fagositer alıcı hücre olarak kullanılan 32Dneo hücre serileri birlikte kültüre edildiğinde, 32Dneo hücreleri içerisinde 32Dp210 hücrelerinin DNA'sı saptanmıştır. BCR-ABL taşımayan 32Dneo hücrelerinde Floresan ln-situ Hibridizasyon yöntemi ile BCR-ABL füzyon geninin varlığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışmasında apoptotik cisimciklerle fagositer hücreye BCR- ABL füzyon geninin aktarımının gerçekleştirilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Transfer of BCR-ABL Fusion Gene to Phagocyter Cell by Apoptotic Bodies Chronic Myeloid Leukemia (CML) is a hemotologic malignancy which is characterized by the presence of BCR-ABL fusion gene. The product of this chimeric gene has a tyrosine kinase activity. STI571, a tyrosine kinase inhibitor is known to induce apoptosis and has a wide spread usage in CML therapy recently. In this study, STI 571 treated 32Dp210 cells, which bears BCR-ABL fusion gene, were shown to induce apoptosis. BCR-ABL fusion gene was detected in the apoptotic bodies from these cells. The DNA of 32Dp210 cells was detected in 32Dneo cells which were used as a phagocyte recipient in the co-culture of these two cell lines. By means of Fluorescent İn situ Hybridization BCR-ABL fusion gene was detected in 32Dneo cells originally which doesn't carry this fusion gene. As a result of this research has proven the intercellular transfer of BCR-ABL fusion gene by apoptotic bodies.