Temporomandibular eklem hastalıklarının teşhisinde kullanılan ultrasonografinin, manyetik rezonans görüntüleme ile karşılaştırılması
Comparison of ultrasonography with magnetic resonans imaging in diagnosis of temporomandibular joint pathologies
  1. Tez No: 129855
  2. Yazar: DENİZHAN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Disk deplasmanı, iç düzensizlikler, manyetik rezonans, temporomandibular eklem, ultrasonografi, Disc displacement, internal derangements, magnetic resonance, temporomandibular joint, ultrasonography
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
76 ÖZET Temporomandibular eklem hastalıklarının teşhisinde kullanılan ultrasonografinin, manyetik rezonans görüntüleme ile karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı iç düzensizlik klinik tanısı bulunan hastalarda ultrasonografinin (USG) tanısal değerinin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Çalışma grubu kliniğimize TME problemiyle başvuran 51 hastayı içermektedir (Ankara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi A.B.D). Hastaların ilk muayeneleri dental ve medikal anamnezi takiben TME muayenesini içeriyordu. Bu muayeneleri takiben hastalara disk deplasmanı klinik tanısı konuldu. 51 hastada (102 TME) ultrasonografı ve MRG ile disk kondil ilişkisi incelendi. Pearson Ki-Kare ve McNemar simetri Ki-Kare testleri kullanılarak kappa katsayısı sağ tarafta 0,791, sol tarafta ise 0,845 olarak bulundu. Bu değerler USG ve MR sonuçlarının uyumunun güçlü ve çok belirgin olduğu anlamına gelmektedir. Yüksek tanısal doğruluk, TME ultrasonografisinin, disk deplasmanının değerlendirilmesinde değerli bir görüntüleme tekniği olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY Comparison of ultrasonography with magnetic resonans imaging in diagnosis of temporomandibular joint pathologies The purpose of this study was to evaluate the diagnostic value of USG versus MRI in internal derangements. The study group consisted of 51 patients with TMJ problems who came to our clinic (Ankara University, Dentistry Faculty, Oral and Maxillofacial Surgery Department), initial examinations of the patients included a dental, medical history followed by temporomandibular joint examinations. After these examinations the patients were given a clinical diagnosis of disk dispacement. 51 patients, (102 temporomandibular joints) were investigated by ultrasonography and MRI to analyze the disc condyle relationship. With the use of Pearson Chi-square and McNemar symmetry Chi-square tests, the kappa coefficient was found 0,791 on the right side and 0,845 on the left side. These values determine the strong and perfect agreement between the ultrasonographic findings and magnetic resonance imaging findings. The high diagnostic accuracy suggest that ultrasonography of the temporomandibular joint is a valuable imaging technique for assessment of disk displacement.