Romatoid artrit hastalarında periferik kan mononükleer hücrelerinde BCL-2 ve serum TNF alfa, sFAS düzeyleri aktif SLE ile karşılaştırmalı çalışma
Peripheral blood mononuclear cell BCL-2 and serum TNF alfa, sFAS levels in patients with rheumatoid arthritis: a comparitive study with SLE patients
  1. Tez No: 129930
  2. Yazar: SANEM ÖZCÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREN ERKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: TNFa, solubl Fas, Bcl-2, romatoid artrit (RA), sistemik lupus eritematozis (SLE) VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Romatoid Artrit Hastalarında Periferik Kan Mononükleer Hücrelerinde BCL-2 ve Serum TNFct, sFAS Düzeyleri: Aktif SLE ile Karşılaştırmalı Çalışma Romatoid artrit ve SLE patogenezinde immünolojik mekanizmaların oldukça önemli bir yeri vardır. Apoptoz, immün sistemin düzenlenmesi ve fonksiyonları için önemli bir mekanizmadır. Apoptozun düzenlenmesindeki bozukluklar otoimmün hastalık gelişimine yol açıyor olabilir. Apoptoz çok sayıda düzenleyici mekanizmanın işe karıştığı kompleks bir süreçtir. Solubl Fas, TNFa, Bcl-2 apoptozisin düzenlenmesinde rol alan moleküllerdendir. Solubl Fas düzeyindeki değişiklikler apoptozu önleyerek lenfoid hücrelerin fonksiyonlarında anormalliklere sebep olabilir. Hücre içinde bulunan Bcl-2 proteini hücrenin apoptoza girmesini önler. Çalışmamızda SLE ve romatoid artrit hastalarında periferik kanda antiapoptotik moleküller olan Solubl Fas, Bcl-2 ve proinflamatuar bir sitokin olan TNFa incelenmiş ve bu moleküllerin hastalık aktivitesi ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya 23 aktif (IE, 22K; yaş ort: 48.3±12.6) 17 inaktif (3E, 14K; yaş ort.: 45.2±9.6) olmak üzere toplam 40 romatoid artritli hasta ile beraber 18 aktif SLE (IE, 17K ; yaş ort.: 38.7+7.7) tanılı hasta ve 22 sağlıklı kişi (10E, 12K ; yaş ort.: 33.7±7.9) alınmıştır. TNFa aktif romatoid artritli hastalarda 8.3+15.5 pg/ml, inaktif romatoid artritli hastalarda 3.8±12.2 pg/ml, aktif SLE'li hastalarda 16.06±28.6 pg/ml sağlıklı kişilerde 0.73±3,4 pg/ml tespit edilmiş olup; aktif romatoit artrit ve aktif SLE'den TNFa'nın anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür, (sırası ile P: 0.040, P: 0.006) Ortalama Solubl Fas aktif romatoid artritli hastalarda 768±341 ng/ml, inaktif romatoid artritli hastalarda 606±187 ng/ml, aktif SLE'li hastalarda 929±310 ng/ml sağlıklı kişilerde 602±168 ng/ml tespit edilmiş olup; aktif SLE'de Solubl Fas sağlıklı kontrol grubuna oranla anlamlı olarak yüksek bulunmuşken (P: 0.004), aktif ve inaktif romatoid artritli hastalarda Solubl Fas sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark olmadığı görülmüştür, (sırasıyla p: 0.146; p: 0.916) Periferik kan mononükleer hücrelerinde Bcl-2 düzeyi aktif romatoid artrit hastalarında 97±111 ng/ml (SE: 37.3), sağlıklı kişilerde 161±112 ng/ml (SE: 42.3), tespit edilmiş olup, aralarındaki fark anlamsız bulunmuştur. (p:0.216) TNFa ve solubl Fas'ın birbirleriyle ve romatoid artritin klinik bulgularıyla korele olmadıkları görüldü. TNFa'nın romatoid artritli hastalarda CRP düzeyi (P: 0.02 r: 0.367) ve RF düzeyi (P: 0.033 r: 0.340) ile korele olduğu saptandı. VSonuç olarak romatoid artrit ve SLE'de TNFoc ve solubl Fas aktiviteyle ilişkili bulunmuş olup bu iki hastalığın aktifleşmesinin patogenezinde yer aldıkları düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Peripheral Blood Mononuclear Cell BCL-2 and Serum TNFa, sFAS Levels in Patients with Rheumatoid Arthritis. A Comparative Study with SLE Patients. Immunological mechanisms have a prominent role in the pathogenesis of rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus (SLE). Apoptosis is a crucial mechanism for regulation and functions of immune system. Disorders of regulation of apoptosis might result in development of autoimmune disorders. Apoptosis is a complex process involving many regulatory mechanisms. Soluble Fas, TNF, Bcl-2 are the molecules involved in regulation of apoptosis. The changes in soluble Fas levels might cause anomilies in lenfoid cell functions via preventing apoptosis. Intracellular Bcl-2 protein prevents the entrance of cells into apoptosis. In the present proinflammatory cytokine, in peripheral blood has been evaluated, and the relationship between these molecules and disease activity has been searched. A total of forty patients with rheumatoid arthritis, 23 active (1 male, 22 female; average age: 48.3 ± 12.6 years) and 17 inactive (3 male, 14 female, average age 45.2 ± 9.6 years), 18 patients with active Sle (1 male, 21 female average age 38.7 ± 7.7 years) and 22 healthy controls (10 male, 12 female average age 33.7 ± 7.9 years) were included in this study. TNF levels in patients with active rheumatoid arthritis was 8.3 ± 15.5 pg/ml; whereas in patients with inactive romatoid arthiritis 3.8 ± 12.2 pg/ml; in active SLE patients 16.06 ± 28.6 pg/ml and in healthy controls 0.73 ± 3.4 pg/ml. The blood levels of TNF were significantly higher in patients with active rheumatoid arthiritis and active SLE (p levels respectively 0.04 and 0.006). The mean soluble Fas level in patients with rheumatoid arthritis was 768 ±341 ng/ml; inactive rheumatoid arthritis patients 606 ±187 ng/ml; in active SLE patients 929 ±310 ng/ml in and in healthy controls 602 ±168 ng/ml.