Behçet hastalarında serum beta-kemokin düzeyleri : ailevi akdeniz ateşi hastaları ile yapılan karşılaştırılmalı bir araştırma
Serum rantes, MİP-1 alfa and MCP-1 levels in patients with Behçet's disease . A comparitive study with patients with familial mediterranean fever
  1. Tez No: 129931
  2. Yazar: HÜSEYİN T.E ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREN ERKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz ateşi, Behçet hastalığı, kemokin, makrofaj inhibitor protein- 1, monosit kemotaktik protein-1, RANTES. VII, Behcet's disease, chemokine, familial Mediterrannean fever, monocyte chemoattractant protein- 1, MCP-1, macrophage inhibitory protein- la, MIP-la regulated on activation normal T-cell expressed and secreted, RANTES. IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET BEHÇET HASTALARINDA SERUM (3-KEMOKİN DÜZEYLERİ: AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ HASTALARI İLE YAPILAN KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA Behçet hastalarında, p-kernokinlerinden serum RANTES, makrofaj inhibitor protein- la, monosit kemotaktik protein-1 düzeylerinin araştırılması, bulguların ailevi Akdeniz ateşi hastalannınkiyle karşılaştırılması planlandı. Hasta grubu olarak Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu kriterlerim karşılayan yaş ortalaması 38.95 ± 1.57 yıl olan, onu kadın, on-biri erkek 21 Behçet hastası (1 1 aktif, 10 inaktif), hastalıklı kontrol grubu olarak Tel Hashomer kriterlerinin karşılayan yaş ortalaması 34.3 ± 10.2 yıl olan (14 kadın, 13 erkek; 13'ü atakta, 14'ü inaktif) 27 ailevi Akdeniz ateşi hastasının ve sağlıklı kontrol olarak ta yaş ortalaması 37 ± 6.6 yıl olan (13 kadın, 14 erkek) 27 gönüllü bireyin serum örneklerinden bahsedilen p-kemokin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Behçet hastalarında ortalama serum makrofaj inhibitor protein- la düzeyleri (ortalama ± SH, 126.80 ± 36.10 pg/ml) kontrollere göre (80.93 ± 43.38 pg/ml) anlamlı derecede yüksek bulunurken, ailevi Akdeniz ateşi grubununkinden (78.94 ± 29.24 pg/ml) farklı bulunmadı. Ortalama serum RANTES düzeyleri ve (sırasıyla Behçet, ailevi Akdeniz ateşi ve kontrol gruplarında ortalama ± SS, 123.06 ± 49.44, 112.02 ± 57.59, 100.49 + 43.86 ng/ml) ve ortalama monosit kemotaktik protein-1 düzeyleri (ortalama + SH; 1156.55 ± 205.84, 1003.53 ± 110.47 and 999.55 ± 111.77 pg/ml) gruplar arasında fark bulunmadı. Tüm Behçet hastalarında serum RANTES düzeyleri ile C-reaktif protein arasında anlamlı korelasyon (r = 0.458, p = 0.037, n = 21), serum makrofaj inhibitor protein-la ile C-reaktif protein arasında anlamlı negatif korelasyon bulundu (r = (-)0.452, p = 0.039, n = 21). Aktif Behçet hastalarında serum makrofaj inhibitor protein-la düzeyleri ile RANTES arasında anlamlı negatif korelasyon bulundu (r = -0.800, p = 0.003, n = 11). İnaktif behçet hastalarında serum monosit kemotaktik protein-1 seviyeleri ile C- reaktif protein (r = -0.703, p = 0.023, n = 10) arasında anlamlı negatif korelasyon bulundu. VIBehçet ve ailevi Akdeniz ateşi gruplarının ölçülen ortalama serum kemokin düzeylerinde aktif ve inaktif dönemlerde anlamlı olarak farklı değildi. Ölçülen kemokinlerin Behçet hastalığının patogenezinde rol oynayabileceği düşünüldü. Kemokinlerin doku ekspresyonlarının araştırılması serum düzeylerinden daha anlamlı sonuçlar verebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SERUM RANTES, MlP-la AND MCP-1 LEVELS IN PATIENTS WITH BEHCET'S DISEASE. A COMPARATIVE STUDY WITH PATIENTS WITH FAMILIAL MEDITERRANEAN FEVER. The aim of the study is to investigate the serum levels of chemokines, RANTES (regulated on activation normal T-cell expressed and secreted), MIP (macrophage inhibitory protein)- la, MCP (monocyte chemoattractant protein)-l in patients with Behcet's disease (BD) and compare them to those of patients with familial Mediterranean fever (FMF) and normal controls. Serum RANTES, MIP- la and MCP-1 levels of 27 patients with BD (mean age 38.95 ± 1.6, 10 female, 11 male, 11 active, 10 inactive) meeting Criteria of the International Study Group for BD, 27 patients with FMF (mean age 34.3 ± 10.2, 14 female, 13 male; 13 in attack, 14 in attack-free period) meeting Tel Hashomer criteria for the disease and 27 healthy controls (37 + 6.6, 13 F, 14 M) were measured by ELISA method. Mean serum levels of RANTES were comparable among the groups (Mean ± SD, 123.06 ± 49.44, 112.02 ± 57.59, 100.49 ± 43.86.ng/ml, for BD, FMF and control group respectively). Mean serum level of MlP-la of BD (Mean ± SEM, 126.80 ± 36.10 pg/ml) was significantly higher (P = 0.05) than that of the controls (80.93 ± 43.38 pg/ml) but comparable to that of FMF patients (78.94 ± 29.24 pg/ml). Mean MCP-1 levels were comparable among the groups (Mean + SEM; 1156.55 ± 205.84, 1003.53 + 110.47 and 999.55 ± 111.77 pg/ml, respectively). In Behçet group regardless of activity, positive correlations between serum RANTES and C-reactive protein (CRP) levels (r = 0.458, p = 0.037, n = 21), and negative correlations between MlP-la and CRP (r = -0.452, p = 0.039, n = 21) were found. In active patients with BD significant negative correlations were found between serum MlP-la and RANTES levels (r = -0.800, p = 0.003, n = 11). In patients with inactive BD negative correlations were found between serum MCP-1 and VIIICRP levels (r = -0.703, p = 0.023, n = 10). The chemokine levels were not different significantly between the active and inactive patients with BD or FMF. The studied CC chemokines might be thought to be involved in the patogenesis of Behcet's disease. Tissue expression of these chemokines may give more information than the serum levels.