Kolerektal kanserlerde E-cadherin , HGF ve nm 23'ün prognostik önemi
The prognostic importance of E-cadherin, HGF and nm 23 at colorectal cancers
- Tez No: 129990
- Danışmanlar: PROF. DR. Ö. FAHRETTİN GÖZE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Colorectal cancer, E-cadherin, HGF, nm23, prognostic factor
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
IV ÖZET Kolorektal kanserlerde E-cadherin, HGF ve nm23'ün prognostik önemi Çalışma, kolorektal kanser tanısı alan olgularda, immünohistokimyasal yöntem kullanılarak E-cadherin, Hepatosit Growth Factor (HGF) ve nm23 ekspresyonlarını araştırmak, elde edilen verileri grade, stage, damar invazyonu ve lenf bezi metastazı gibi prognostik parametrelerle karşılaştırarak metastaz gelişimindeki katkılarını ortaya koymak ve kolorektal kanserlerin prognozunu belirlemede önemli olup olmadığını incelemek amacıyla yapıldı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 1 Ocak 1985 ile 31 Aralık 2001 tarihleri arasında barsak rezeksiyonu uygulanarak kolorektal kanser tanısı alan 80 olgu çalışma grubuna alındı. Bu olguların tümör içermeyen doku parçalarından 30 tanesi kontrol grubu olarak seçildi. Olgular histolojik tip, grade, stage, damar invazyonu ve lenf bezi metastazı yönünden ışık mikroskobunda incelendi. Olgulara Avidin-Biyotin-Peroksidaz yöntemi ile E-cadherin, HGF, nm23 antikorları ile boyama uygulandı ve bu antikorların ekspresyonları tesbit edildi. Olguların grade'i ile E-cadherin ekspresyonu arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki kuruldu. Grade yükseldiğinde E-cadherin ekspresyonu azalmakta idi. E-cadherin ekspresyonu ile stage arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki bulunmamasına rağmen düşük stage' li olgularda E-cadherin ekspresyonu yüksek olarak bulundu. Lenf bezi metastazı ile E-cadherin ekspresyonu arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki kuruldu. Lenf bezi metastazı tesbit edilen olguların büyük kısmında E-cadherin ekspresyonu azalmıştı. Damar invazyonu ile E-cadherin ekspresyonu arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki gözlenmedi. HGF'ün grade'i ve stage'i yüksek, lenf bezi metastazı tesbit edilen olgularda daha yoğun eksprese olduğu gözlenmesine rağmen istatistiksel olarak önemli bir ilişki kurulamadı. Olgularda nm23 ekspresyonunun prognostik faktörlerin hiçbirisi ile korelasyon göstermediği, metastazı önleyici özelliğiyle çelişkili sonuçların ortaya çıktığı gözlendi. Sonuç olarak, kolorektal kanserli hastalarda sağ kalım süresini etkileyen grade'i belirlemede E-cadherin' in kullanışlı bir prognostik belirleyici olabileceği, ancak HGF ve nm23'de elde edilen çelişkili sonuçlar nedeniyle bu antikorların daha geniş serilerde ve teknik şartların standardize edildiği koşullarda çalışılmasının anlamlı sonuçlar vereceği düşünüldü. Anahtar kelimeler. Kolorektal kanser, E-cadherin, HGF, nm23, prognostik faktör.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The prognostic importance of E-cadherin, HGF, and nm23 at colorectal cancers This study was made to investigate the genes E-cadherin, HGF and nm23 expressions by using immunohistochemical method in cases diagnosed as colorectal cancers. By comparing the data with prognostic parameters like grade, stage, vascular invasion and lymph node metastasis it was made to investigate its contributions in metastasis formation and if these genes are important in determining prognosis of colorectal cancers. At Cumhuriyet Univercity Medical Faculty, Pathology Department, between the dates January 1st 1985-December 31st 2001, 80 cases who had diagnosis of colorectal cancer and made intestinal resection were taken into the study. Among these cases tissue fragments of 30 cases having no tumor were choosen as control groups. The cases were examined in respect of histological type, grade, vascular invasion and lymph node metastasis under the light microscope. The cases were stained by E-cadherin, HGF and nm23 with Avidin-Biotin-Peroxidase method and their expressions were evaluated. A significant correlation was found between grade of cases and E-cadherin expression. Although there was no statistically significant correlation between E- cadherin expression and the stage, at low stage cases E-cadherin expression was found very high. A statistically significant correlation was found between lymph node metastasis and E-cadherin expression. There was no statistically significant correlation between E-cadherin expression and the vascular invasion. Although the HGF expression was found to be high in cases with lymph node metastasis and having high grades and stages, no statistically significant correlation was found between these prognostic factors and HGF expression. It was observed that the nm23 expression had no statistically significant correlation with none of the prognostic factors and had conflicting results with is property to prevent metastasis. In conclusion, E-cadherin can be a useful prognostic determinant in patients having colorectal cancer to determine the grade that effect patients survival but because of conflicting results that obtained at HGF expression and nm23 expression, it was thought that these studies can give significant results if these antibodies are studied in large series and in conditions that the technical necessities have been standartized.