Orman işletmelerinin etkinliklerine ilişkin finansal çözümlemeler
Financial analysis about forestry directorates' practices
  1. Tez No: 130813
  2. Yazar: TAYYİBE AÇIKGÖZ ALTUNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mali tablolar, mali tablo analizi, orman işletmelerinin etkinlikleri, orman işletmelerinde basan IX, financial tables, financial statements analysis, practices of forest directorates, success and effectiveness of forest directorates
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ormancılık Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
“ORMAN İŞLETMELERİNİN ETKİNLİKERİNE İLİŞKİN FİNANSAL ÇÖZÜMLEMELER”ÖZET Orman işletmelerinin etkinliklerinin finansal açıdan mali tablolar analizleri yardımıyla incelenen çalışmada, örnek işletme olarak Demirköy Orman İşletmesi alınmıştır. Bu çalışmada amaç ana mali tabloları, bilanço ve gelir tabloları, kullanmak suretiyle işletmenin etkinliklerinin on yıllık, 1991-2000, süreç içinde eğilimleri belirlemektir. Çalışmada, karşılaştırmalı tablolar, eğilim yüzdeleri (trend) analizi, dikey yüzde yöntemi (yüzde yöntemi) ve oranlar yöntemleri kullanılmıştır. İşletmelerin uzun vadede etkinliklerinin olumlu veya olumsuz yönde gidişini görmek açısından en uygun yöntemin eğilim yüzdeleri (trend) analizi olduğu sonucuna varılmıştır. Bunların yanında ormancılığın doğasından kaynaklanan özellikleri dolayısıyla ormancılık etkinliklerini yalnız mali açıdan incelemenin doğru olmayacağı görülmüştür. Gelir gider dengelerindeki olumsuz gelişmelerin sebeplerinin ormancılığın yüklenmiş olduğu çeşitli sosyal ve hukuksal yükümlülüklerden kaynaklandığı saptanmıştır. Bu sebeple devlet orman işletmelerinin kârlılık, verimlilik gibi sonuçlarına bakarken bunların sebepleri çok boyutlu olarak incelenmeli ve sonuçlar bunlara göre yorumlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
"FINANCIAL ANALYSIS ABOUT FORESTRY DIRECTORATES' PRACTICES SUMMARY In this study, within which practices of forest directorates were financially investigated along with the analyses of financial tables, Demirköy forestry directorate was chosen. The purpose of the study was to determine the tendencies of the directorate through main financial tables, balance sheets and income statements, within the period of 1991 to 2000. Comparative financial statements, trend analysis, common size statements and financial ratio analysis methods were used. It was believed that trend analysis is the best method of understanding whether practices of the directorates, in the long run, is on the positive or negative trend. Additionally, it was realized that it is not solely acceptable to investigate the forest directorates financially because of the very nature of forestry, itself. It was determined that the negative tendencies of income/outcome balances were the reason of the various social and judiciary responsibilities, shouldered by forestry practices. It is by this reason that reasons must be investigated in many conceivable aspects, and results must be interpolated considering these when productivities of state forest directorates are looked into.