Effectiveness of quality management systems in Turkish construction industry
Türk inşaat sektöründe kalite yönetim sistemlerinin etkinliği
- Tez No: 130869
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Yönetim Sistemleri (KYS), Yapı Sektörü, Etkinlik, Quality, Quality Management Systems (QMS), Construction Industry, Effectiveness IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde, Türk İnşaat Sektöründe Kalite Yönetim Sistemlerinin (KYS) etkinliği araştırıldı. Bunun için öncelikle, KYS'nin tarihi gelişimi, prensipleri ve İnşaat sektörünün karakteristik özellikleri ile ilgili bir literatür araştırması yapıldı. Daha sonra inşaat sektöründe KYS uygulamalarını araştırmak için bu sistemi uygulayan veya uygulamayan inşaat firmalarında bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu anket çalışması en yaygın istatistiksel bilgisayar yazılım programlarından“SPSS 10.0 for Windows”kullanılarak çapraz ilişki metodu ile değerlendirilmiştir. Bu sonuçlardan elde edilen bulgularla Türk İnşaat Sektörünün kalite performansı ortaya konmuş ve KYS uygulamaları ile ilgili bazı hipotez öneriler sunulmuştur. Son olarak, Türk İnşaat firmalarının Kalite Yönetim Sistemlerim uygulamada ne kadar etkin olduklarım ölçmek amacıyla bir kalite ölçüm matrisi geliştirilmiş ve bu sisteme geçmiş firmalarda örnek uygulama olarak incelenmiştir. Buna bağlı olarak bazı sonuçlara varılmış ve ileride yapılacak çalışmalar için tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effectiveness of Quality Management Systems (QMS) in Turkish construction industry is investigated. Firstly, a literature was conducted about historical perspective and principles of QMS and major characteristics of construction industry. Then, a questionnaire was distributed to a sample of construction firms that have or have not passed through QMS in order to investigate the current situation of these systems in Turkish construction industry. The questionnaire results were evaluated by using cross tabulation method in the most common statistical software“SPSS 10.0 for Windows”. By appraising some findings from SPSS outputs, the quality performance of Turkish Construction industry is determined and some hypothesis suggestions about the use of QMS principles are put forward. Lastly, a quality measurement matrix model is developed as a way to measure effectiveness of QMS and illustrated in a case study applied on Turkish construction firms operating these systems. Survey results and some recommendations are given for further researches.