Investigation of mechanical properties of yarns and fabrics produced naturally coloured cotton fibers
Doğal olarak yetiştirilmiş renkli pamuktan üretilen iplik ve kumaşların fiziksel özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 130885
  2. Yazar: NAZAN AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, doğal renkli pamuk, HVI, AFIS, Uster Düzgünsüzlük Cihazı iv, Cotton, naturally coloured cotton (NCC), HVI, AFIS, Uster Evenness Tester m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz DOĞAL OLARAK YETİŞTİRİLMİŞ RENKLİ PAMUKTAN ÜRETİLEN İPLİK VE KUMAŞLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİN İNCELENMESİ KALEBEKAVCIOĞLU Nazan Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali KİREÇÇİ Ekim,2003 Tekstil Endüstrisinin ürün yelpazesini genişletmek ve doğaya dönüş çabalarını hızlandırmak amacıyla başlatılan doğal renkli pamuk üretimi, ekolojinin korunmasında da büyük rol üstlenmiştir. Türetilmiş renkli pamuklar doğada bulunan farklı özelliklerdeki (lif rengi, boyu inceliği ve mukavemeti gibi) tohumlarının çaprazlanması veya gen transferi yöntemiyle üretilmektedir. Bu çalışmada Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü' nde türetilmiş renkli pamukların ve çaprazlamada kullanılan orijinal pamukların, ayrıca Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen orijinal renkli ve beyaz pamukların lif özellikleri incelenmeye alınmıştır. Pamuk numuneleri HVI ve AFIS cihazlarıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlan türetilmiş renkli pamuk lif kalitesinin, tohum teknolojisindeki ilerlemelere paralel olarak normal pamuk lifi kalitesine yaklaştığım göstermektedir. Küçük miktarlarda alman pamuk numuneleri laboratuvar şartlarında ring ipliği haline getirilmiş ve bunlar Uster düzgünsüzlük ve mukavemet cihazlarıyla test edilmiştir. Veriler, çaprazlamadan elde edilen pamuklardan üretilen iplik parametrelerinin, çaprazlamada kullanılan pamuklardan elde edilen iplik parametrelerinden daha iyi olduğu göstermektedir. Bu ipliklerden üretilen örme kumaşların renk haslıkları ve boncuklanma deneyleri yapılmıştır. Boyalı kumaşlarda görülen renk atmasının aksine doğal renkli kumaşlarının renüerinin daha canlı oldukları ve boncuklanma özelliklerin beyaz kumaşlardaki gibi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF MECHANICAL PROPERTIES OF YARNS AND FABRICS PRODUCED NATURALLY COLOURED COTTON FIBERS KALEBEK AVCIO?LU Nazan M.Sc.thesis, Textile Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Ali KİREÇÇİ October,2003 The starting of the naturally coloured cotton (NCC) production for improving textile industry product range and for increasing the returning to nature also play a significant role on saving the ecology. NCC are produced by crossbreeding with different featured fiber seeds on nature such as fiber colour, length, micronaire and strength or by genes transfer. In this study, the properties of naturally coloured and orijinal cotton's produced at Nazilli Cotton Research Institue (NCRI) and Kahramanmaraş Agricultural Research Institue (KARI) were investigated. These cotton samples were analysed by High Volume Instrument (HVI) and Advance Fiber Information System (AFIS). Examination results show that depending on progress seed technology, the quality of derived NCC approach to the quality of normal cotton fibers. Small quantities of cotton samples were converted to ring spinning yarn in a laboratory conditions. According to Uster Evenness and Tensorapid tester data, the parameters of the yarns which were produced by crossbred cottons were better than yarn parameter which were obtained from crossbred cottons. Colorfastness and pilling tests were performed on to the fabrics which were knitted from these yarns. It is observed that the fabrics of NCC were more resistance to fading of colour than dyed fabrics and their pilling properties were similar with white coloured knitted fabrics.