Sof dağı (Gaziantep) florası
Flora of Sof mountain (Gaziantep)
- Tez No: 130884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELMAN İSKENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Sof Dağı, Flora, Sistematik, Türkiye, Gaziantep, Sof Mountain, Flora, Systematics, Turkey. ^y -SO
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
11 OZ SOF DAĞI (GAZİANTEP) FLORASI ÖZUSLU, Ergün Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Elman İSKENDER Ocak 2003, 125 sayfa Bu çalışma 1 999-2002 yılları arasında Sof dağlarının florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma Gaziantep'te yapılan ilk floristik çalışma olması bakımından orijinaldir. Sof Dağı Gaziantep il sınırları içinde olup, grid sistemine göre C6 karesinde ve İran - Turan fitocoğrafik bölgesi içerisinde bulunmaktadır. Araştırma alanından 2088 bitki örneği toplanmış, toplanan bitki örneklerinin değerlendirilmesi sonucunda alanda 65 familya ve 231 cinse ait 420 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlann 3'ü Pteridophyta, 417'si Spermatophyta üyesidir. Bu taksonlardan, 36 takson Türkiye için endemiktir. Bitkilerin fitocoğrafik bölgelere dağılım yüzdeleri ise, İran - Turan elementi 122 (% 29 ), Akdeniz elementi 72 ( %17 ), Avrupa - Sibirya elementi 11 (% 3) 'dir. Toplam taksonun % 51 'i ise geniş yayılışlı ve bölgesi kesin karar verilemeyenlerdir. Alanda en çok taksona sahip olan familyalar, Fabaceae 47 (% 11,1), Asteraceae 39 (% 9,2), Lamiaceae 42 (%10), Rosaceae 23 (%5,4), Poaceae 22 (%5,2), Liliaceae 19 (% 4,7)'dir. Alanda en çok türe sahip olan cinsler ise şöyledir; Vicia 11, Salvia 11, Astragalus 8, Trifolium 8 'dir.
Özet (Çeviri)
FLORA OF SOF MOUNTAIN (GAZİANTEP) ÖZUSLU, Ergim M.Sc. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Elman İSKENDER January 2003, 125 pages ABSTRACT This study was carried out between 1999 and 2002 to determine the flora of Sof Mountain. This study is unique in that this is the first floristical study in Gaziantep. Sof Mountain is within the province of Gaziantep and within C6 of the grid system that is in the Irano - Turanien phytogeographical area. A total of 2088 plant specimens were collected in the area. Of the 2088 plant specimens collected, 65 families, 231 genera and 420 taxa were determined. Of the 420 taxa, 3 of them were Pteridophyta and 417 of them Spermatophyta. 36 of taxa were endemic for Turkey. The distribution of taxa according to phytogeographical regions as follows: Irano - Turanian 122 (29 %), Mediterranean 72 (17 %), Euro - Siberian 11 (3 %) and pluriregional 215 (51 %). The families with the most number of taxa in the research area were Fabaceae 47 (11.1%), Lamiaceae 42 (10%), Asteraceae 39 (9.2%), Rosaceae 23 (5.4%), Poaceae 22 (5.2%), and Liliaceae 19 (4.7%). The genera with the most number of species were Vicia (11), Salvia (11), Astragalus (8), and Trifolium (8).