Zygosaccharomyces rouxii ile gliserin üretimine etki eden çeşitli parametrelerin incelenmesi
Investigation of the various parameters affecting glycerol production by Zygosaccharomyces rouxii
- Tez No: 131024
- Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN BOZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: gliserin, Zygosaccharomyces rouxii, fermantasyon, glycerol, Zygosaccharomyces rouxii, fermentation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Zygosaccharomyces rouxii İLE GLİSERİN ÜRETİMİNE ETKİ EDEN ÇEŞİTLİ PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Pembe Hande Türköz ÖZ Bu araştırmada, ozmofilik bir maya suşu olan Zygosaccharomyces rouxii kullanılarak gliserin fermantasyonuna etki eden çeşitli parametreler incelenmiştir. Gliserin üretimi için en uygun sıcaklık değeri 30°C, fermantasyon ortamı başlangıç pH aralığı 5.17-6.46 ve karıştırma hızı ise; 80 vuru/dk olarak tespit edilmiştir. Maksimum özgül gliserin oluşum hızı, %12.5 mikroorganizma aşı yüzdesi ile elde edilmiştir. Besiyerlerinde azot kaynağı olarak kullanılan maya özütünün başlangıç derişiminin etkileri; bileşiminde üre bulunmayan ve 1 g/L üre bulunan iki farklı besin ortamında araştırılmış ve optimum maya özütü başlangıç derişim aralığı 7.5- 10 g/L olarak bulunmuştur. Bu çalışmada; ayrıca; besin ortamında üre bulunmasının ürün ve mikroorganizma derişimlerini arttırdığı da tespit edilmiştir. Substrat türünün ve başlangıç derişimlerinin etkilerinin incelendiği çalışmalarda, substrat olarak glukoz, fruktoz ve maltoz kullanılmış ve en yüksek gliserin derişimleri sırasıyla; 32.4, 29.7 ve 96.8 g/L olarak tayin edilmiştir. Yüksek glukoz başlangıç derişimlerinde ise; inhibisyon etkisi görülmüştür. Bir başka substrat türü olarak pekmezin kullanıldığı deneyde; Z. rouxii suşunun ürettiği en yüksek gliserin derişimi 22.7 g/L olarak bulunmuştur. Glukozlu besin ortamına ilave edilen sodyum klorürün etkilerinin incelendiği deneylerde en yüksek özgül gliserin oluşum hızı bileşiminde 30 g/L başlangıç derişiminde tuz içeren besiyerinde elde edilmiştir. Substrat olarak glukoz ve pekmezin kullanıldığı ve sodyum klorürün başlangıç derişiminin etkilerinin incelendiği çalışmalarda, fermantasyon ortamlarındaki glukoz derişiminin zamanla değişimleri izlenerek glukoz tüketim hızları ve glukoz dönüşüm kesirleri de hesaplanmıştır. Hava akış hızının etkisinin incelendiği çalışmalarda ise gliserin sentezi için en uygun hava akış hızı aralığının 4-8 L/sa olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE VARIOUS PARAMETERS AFFECTING GLYCEROL PRODUCTION BY Zygosaccharomyces rouxii Pembe Hande Türköz ABSTRACT In this research, various parameters affecting the glycerol fermentation were investigated by using an osmophilic yeast strain, Zygosaccharomyces rouxii. The optimum temperature, initial pH of the fermentation medium and shaking rate for the glycerol production were determined as 30°C, 5.17-6.46, and 80 rev/min, respectively. Maximum specific glycerol production rate was obtained with 12.5% inoculum percentage. The effects of initial yeast extract concentration used as a nitrogen source were investigated in two different media, consisting 1 g/L of urea and urea free respectively, and it was found that the optimum initial yeast extract concentration was in the range 7.5-10.0 g/L. The presence of the urea in the medium also increases both the product and microorganism concentrations. In the runs to determine the effects of substrate types and their initial concentrations; glucose, fructose and maltose were used as substrates and the maximum glycerol concentrations were found as; 32.4, 29.7 and 96.8 g/L, respectively. An inhibition effect of glucose was observed at higher initial glucose concentrations. The maximum glycerol concentration produced by Z. rouxii was found as 22.7 g/L, in the run of which the concentrated grape juice was used as an another substrate. The effects of sodium chloride addition to a glucose based medium were also investigated in the experiments, and the maximum specific glycerol production rate was determined with the initial salt concentration of 30 g/L. In the runs, of which the glucose and the concentrated grape juice were used as substrates and the effects of initial sodium chloride concentrations were investigated, the glucose consumption rates and glucose conversion fractions were calculated by observing the changes in the glucose concentrations of the fermentation media with time. In the runs to determine the effects of aeration rates, the optimum aeration rate for glycerol synthesis was found to be within the range of 4-8 L/h.