İlintinin çeşitleme sistemlerine etkisi
Effect of correlation in diversity systems
  1. Tez No: 131025
  2. Yazar: SİDAR BOZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nakagami-m sönümlenme, çeşitleme, uzay-zaman kodları, çapraz kutuplanma ayrımsaması, uzamsal çoğullama, Nakagami-m fading, diversity, space-time codes, cross polarization discrimination, spatial multiplexing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İLİNTİNİN ÇEŞİTLEME SİSTEMLERİNE ETKİSİ Sidar Bozay Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu tezde öncelikle anten çeşitleme sistemleriyle (uzamsal, kutuplanma) ve zaman ile uzam çeşitlemesinin bir birleşimi olan uzay-zaman kodlarıyla ilgilenilmiştir. Yavaş, ilnitili Rayleigh ve Nakagami-m tiplerindeki sönümlenmeli kanallarda büyül oran birleştiricisi (MRC) ve seçici birleştirici (SC) için eşevreli, evreuyumsuz ve ayrımsal eşevreli iletişim sistemlerinin başarım analizleri analitik bir çerçevede sunulmuştur. MRC ve SC kullanan çeşitlemen alım sistemlerindeki L ilintili dalın bit hata oranı başarım analizi bir dönüşüm tekniği yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu dönüşüm tekniği ile, ilintili sinyaller istatiksel olarak bağımsız sinyallere çevrilerek bit hata oranı hesaplanmıştır. Böylece literatürde ilintisiz sönümlenme varsayımı için geçerli olan çalışmalardan ilintili sönümlenme durumunda da yararlanılabilir. Sonuç olarak ilintili sinyallerin başarımını incelemede kullanılan karmaşık yöntemlerden kaçınılmış olunur. Aynı dönüşüm tekniği kullanılarak telsiz iletişim kanallarından yüksek hızda veri transferini sağlamak için, geliştirilmiş uzay-zaman kafes kodlarının başarımı ilintinin varlığında incelenmiştir. Uzamsal çeşitleme kullanan çoklu girişli çoklu çıkışlı (MIMO) telsiz iletişim sistemlerinde anten aralıkları büyük seçilmelidir. Bu zorunluluğu ortadan kaldıran kutuplanma çeşitlemesi son bölümde anlatılmıştır. Verici ve alıcıda çift kutuplanmalı antenlerin kullanıldığı bir uzamsal çoğullama sisteminin ve alıcıda sinyallerin MRC kullanılarak birleştirildiği bir çeşitleme sisteminin başarımları hesaplanmıştır. Sistem başarımları çapraz kutuplanma ayrımsaması ve çapraz ilinti katsayısının bir işlevi olarak hesaplanmış, çapraz kutuplanma ayrımsamasının sabit ve rasgele bir değişken olarak modellendiği durumlar göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF CORRELATION IN DIVERSITY SYSTEMS Sidar Bozay Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT This thesis is primarily concerned with the idea of antenna diversity, and the combination of temporal and spatial diversity. An analytical framework for the performance evaluation of coherent, differentially coherent and noncoherent communication system with MRC and SC over correlated slow Nakagami-m fading channels is presented. In order to analyze the effect of correlation in an MRC system over a Nakagami-m fading channel, a transformation technique is used. L correlated Nakagami-m fading signals are converted into L independent Nakagami-m fading signals. Therefore, the existing methods for independent Nakagami-m fading signals reported in literature can be used for the performance analysis of correlated Nakagami-m fading signals. Consequently, the complicated procedures of performance analysis for correlated Nakagami-m fading signals are avoided. The same transformation technique, which is developed for the performance analysis of L-branch MRC in Nakagami-m fading, is also used for analyzing space-time trellis codes in the presence of correlation. On the other hand, large antenna spacings are required in order to achieve high capacity gains in multiple-input multiple-output (MIMO) wireless systems. The use of dual-polarized antennas is a cost-effective alternative in order to avoid large antenna spacings, specially in mobile terminals. In this thesis, the symbol error rate (SER) of a spatial multiplexing system and a diversity system using maximal ratio combining in the presence of polarization diversity is also analyzed. The performance of the system is analyzed as a function of cross polarization discrimination, and cross correlation coefficient values. In this thesis, the cross polarization discrimination (XPD) is considered to be random in contrast to commonly used approach.