Dikleştirilmiş indikatör yöntemlerle rezerv kestirimi ve benzetimi
Reserve estimation and simulation by orthogonal indicator simulation
- Tez No: 131109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ERHAN TERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Uzaklığa bağlı diklik, koşullu dağılım, tenör-tonaj eğrileri, olasılıklı benzetim, Spatial orthogonality, conditional distribution, grade-tonnage curve, stochastic simulation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
DİKLEŞTİRİLMİŞ İNDİKATÖR YÖNTEMLERLE REZERV KESTİRİMİ VE BENZETİMİ Türkan (Kaynak) CENGİZ T.C. MTA Genel Müdürlüğü ÖZ Dikleştirilmiş indikatör kriging, koşullu dağılımların kestirimine yönelik parametrik olmayan bir yöntemdir. Yöntem, indikatörieri her bir uzaklıkta diklik özelliği gösteren değişkenlere (faktörlere) dönüştürüp koşullu dağılımları bu değişkenler üzerinden kestirmeyi amaçlar. Dikleştirme, indikatör variogram matrislerinin iki matris çarpımı şeklinde ayrıştırılması ile gerçekleştirilir. Bu çalışmada üç farklı ayrıştırma yöntemi gözönüne alınmıştır: izgesel, bakışımlı ve Cholesky-izgesel ayrıştırma yöntemleri. Yöntemlerin koşullu dağılımların kestirimi ve olasılıklı benzetim üzerindeki performansları incelenmiştir. Standart bir yöntem olarak indikatör kriging ayrıca kullanılmıştır. İncelemelerde anizotropi temel bir parametre olarak alınmıştır. Bu nedenle karşılaştırmalar, biri izotrop diğeri anizotrop iki yatak üzerinde yapılmıştır. Yöntemler, Dikleştirilmiş Artık İndikatör Model altında incelenmiş ve Sivas-Kangal-Kalburçayırı (üst damar) linyit sahası kömür kalınlığı verilerine uygulanmıştır. Kestirimde gözönüne alınan kriterler, dağılımın ortalaması ve varyansı, sıralama bağıntıları ve faktörler arasındaki çapraz ilişki düzeyidir. Benzetimde ise variogram üretimi ve tenör-tonaj eğrilerine ilişkin belirsizlik dağılımları gözönüne alınmıştır. Sonuçlar, bakışımlı ayrıştırma dışındaki dikleştirilmiş indikatör yöntemlerin standart yöntem kadar anizotropiyi dikkate aldığını göstermektedir. Bakışımlı ayrıştırma yöntemi, koşullu dağılımların kestirimi ve belirsizlik dağılımlarının üretiminde en kötü performans sergileyen yöntem olmuştur.
Özet (Çeviri)
RESERV ESTIMATION AND SIMULATION BY ORTHOGONAL INDICATOR SIMULATION Türkan (Kaynak) Cengiz General Directorate of Mineral Research and Exploration ABSTRACT Orthogonal transformed indicator kriging is a nonparametric method for estimating conditional distributions. The method aims to transform a set of indicator variables into spatially uncorrelated variables (factors) and to estimate conditional distributions using the transformed variables. Orthogonalization relies on the decomposition of the indicator variogram matrices as a matrix product. In this study, three decomposition algorithms are considered: spectral, symmetric and Cholesky-spectral decompositions. Performances of the algorithms on estimation of conditional distributions and stochastic simulation are assessed. Indicator kriging is also used as a standard method. In assessments, anisotropy is used as an essential parameter. For this reason, comparisons are made on two simulated deposits: isotropic and anisotropic. The methods are studied under Orthogonal Residuel Indicator Model and applied to the thickness data of the upper coal seam of the Sivas- Kangal-Kalburçayırı. Criteria considered in the estimation are mean and variance of the conditional distributions, order relations problem and spatial orthogonality while in simulation they are variogram reproduction and dispersion of the uncertainty distributions associated with grade-tonnage curves. The results indicate that apart from symmetric decomposition, all orthogonal transformed indicator methods treat anisotropy as good as the standard method. The symmetric decomposition is an algorithm that shows the worst performance in the estimation of conditional distributions and in the production of uncertainty distributions.