Mersin ilinde depolanmış baklagillerde zararlı olan baklagil tohum böcekleri ve zarar durumları
The Investigation of legume seed insects and their demage on stored legumes in Mersin province
  1. Tez No: 131150
  2. Yazar: HAYRETTİN İŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Baklagil Tohum Böcekleri, Mersin, Depolanmış Baklagiller. n, Stored Legumes Pests, Legume, Mersin, Stored Legumes. ffl
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MERSİN İLİNDE DEPOLANMIŞ BAKLAGİLLERDE ZARARLI OLAN BAKLAGİL TOHUM BÖCEKLERİ VE ZARAR DURUMLARI Hayrettin İŞÇİ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabüun Dah 2003, Sayfa: 24 Çalışma 2001-2002 yıllarında Mersin ilinde baklagillerde zarar yapan baklagil tohum böceklerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Mercimekte, Bruchidae familyasından Bnıchus ervi Fröl, Bruchus lentis Fröl, Nohutta Ccâlosobruchus maculatus (F) ve Fasulyede ise Acanthoce tides obtectus Say. 'un zarar yapan önemli türler olduğu saptanmıştır. Bu zararlı türlerin ihracatımızda önemli bir yeri olan baklagillerde sadece ağırlık ve çimlenme kaybına neden olmadıkları aynı zamanda önemli kalite kaybına neden oldukları belirlenmiştir. Uygun depolama koşullan ile bu zararın önemli derecede azaltılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF LEGUME SEED INSECTS AND THEIR DEMAGE ON STORED LEGUMES IN MERSİN PROVINCE Hayrettin ISÇI Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Science 2002, Page :24 The study was conducted to determine legume seed insects and their demage on stored legume in mersin province between 2001 and 2002. Results show that, the most important species that damaged on stored legumes were the Bruchidae family in lentil Bruchus ervi FröL, Bruchus lentis FröL, in Cicer Callosobruchus maculatus (F.) and in Bean Acanthocelides obtectus Say. Also it was determined that, legumes were important for export and this species not only caused on weight and germination but also they cause quality losses. However, it was point out that with suitable stored conditions these losses could be reduced.