Yüksek fırın curufu ve bor atıklarının firit üretiminde değerlendirilmesi
Utilization of granulated blast furnace slag and boron solid wastes in frit manufacturing
- Tez No: 131193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Fırın Cürufu, Bor Atığı, Firit, Duvar Karosu Sırı, Granit Sırı, Blast Furnace Slag, Boron Waste, Frit, Wall Tile Glaze, Granite Glaze n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK FIRIN CÜRUFU VE BOR ATIKLARININ FİRİT ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ GÜLAY KAYA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Servet TURAN 2003, 58 sayfa Sırlı karolar için gerekli olan tiritleri pahalı bileşenler oluşturmaktadır. Bundan dolayı, firit maliyetinin biraz azaltılması endüstri tarafından iyi karşılanmaktadır. Firit maliyetini azaltma genellikle daha ucuz hammaddeler kullanılarak başarılmıştır. Bu çalışmada, duvar karosu sır reçetelerinde kullanılan firitlerdeki alüminanın, kalsiyum oksitin ve magnezyum oksitin yerine yüksek fırın cürufu ve bor oksitin yerine bor atığı kullanılmıştır. Yüksek fırın cürufu, granit sır reçetelerinde kullanılan firitlerdeki alumina, kalsiyum oksit ve magnezyum oksit yerinede kullanılmıştır. Farklı kompozisyonlara sahip tiritlerin ısıl davranışları ısı mikroskobunda incelenmiştir. Sırlı karoların L, a, b değerleri spektrofotometre cihazıyla ölçülmüştür. Söz konusu flütlerin hem ısıl davranışları hem L, a, b değerleri endüstriyel uygulamalarda kullanılan standart tiritlerle karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, endüstriyel tiritlerle benzer ısıl özelliklere sahip daha ucuz tiritler yüksek fırın cürufu kullanılarak üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis UTILISATION OF GRANULATED BLAST FURNACE SLAG AND BORON SOLID WASTES IN FRIT MANUFACTURING GÜLAY KAYA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc Prof. Dr. Servet TURAN 2003, 58 pages Frits are necessary but expensive components of the glazed tiles. Therefore, any reduction on the cost of frit is welcomed by the industry. The cost reduction is generally achieved by using cheaper raw materials. In this work, the blast furnace slag was used to replace alumina, calcium oxide and magnesium oxide and boron solid waste was used to replace boron oxide in the frits used in wall tile glaze recipies. The blast furnace slag was also used to replace alumina, calcium oxide and magnesium oxide in the frits used in granite glaze recipies. The thermal behaviour of the frits having different compositions were determined using a heat-stage microscope. L, a, b values of these frits were measured using spectrophotometer. Both the thermal behaviour and L, a, b values of these frits were compared with the standart frits used in industrial applications. It was shown that cheaper frits with similar thermal properties to industrial frits can be made by using granulated blast furnace slag.