Bulanık mantık yöntemiyle uçuş kontrol uygulamaları
Flight control applications with fuzzy logic method
  1. Tez No: 131237
  2. Yazar: EMRE KIYAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, uçuş kontrol, modelleme, Fuzzy logic, flight control, modelling
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BULANIK MANTIK YÖNTEMİYLE UÇUŞ KONTROL UYGULAMALARI Emre KIYAK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabühn Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Ayşe KAHVECİOĞLU 2003, 91 sayfa İnsanlar günlük hayatlarında, kendilerine göre kesin olarak algıladıkları, aslında sonuçta kesinlik arzetmeyen olaylarla karşılaşırlar. Bir olayın neticesinde verdikleri nihai karar, klasik mantık anlayışına göre yapılmakta ve sınırları oldukça kesin olmaktadır. Zadeh'in ortaya koyduğu 'Bulanık Mantık' kavramında klasik mantığın aksine kesin sınırlar yoktur ve daha esnek bir anlayış söz konusudur. İnsan düşünce sistemine yakın olması, mutlak matematiksel bir modele ihtiyaç duyulmaması ve kesinlik arzetmeyen bilgilerin kullanılmasına izin vermesi bu mantığın başlıca avantajlarıdır. Basiti,? üç aşamada incelemek gerekirse, ilk aşama olan bulanıklaştırmada elemanlara üyelik dereceleri adı verilen bir kümeye ait olma dereceleri verilir. Daha sonra mantıklı ilişkilere dayanan kurallar oluşturulur. Son aşamada klasik mantıktakine benzer şekilde durulaştırma işlemi yapılarak tek bir sonuç elde edilir. Bulanık mantık uygulamaları sosyal, iktisadi ve teknik konuların yanısıra, özellikle kontrol mühendisliği alanında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bir uçağın uzunlamasına ekseni üzerinde kontrol açısından önemlilik arzeden hız ve irtifanın bulanık mantıkla modellenmesi ve iniş aşamasında uygun taşıma kuvvetinin yaratılmasını sağlayan flap elemanına uygun açının verilmesi problemlerine bir çözüm getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis FLIGHT CONTROL APPLICATIONS WITH FUZZY LOGIC METHOD Emre KIYAK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Asst Prof. Dr. Ayşe KAHVECİO?LU 2003, 91 pages In daily life, human beings, come across some events that they are sure about it, but actually they are not certain. The final decision that they made, is according to the classical logic comprehension and have fairly certain limits. In the fuzzy logic concept, founded by Zadeh, as opposed to the classical logic, there are no certain limits. Being the human thought system, without needing an exact mathematical model and allowing to use of uncertain information, are a few of main advantages. It can be simply analyzed in three stages. In the first stage, which is called fuzzification, a membership grade, is given to the elements. Then, it forms some rules that are based on the logical relations. At the final stage, one result is obtained, making a defuzzification action like dasiccal logic. Fuzzy logic applications are widely used not only in the social, economic and technical areas, but also especially in the control engineering field. In this thesis, by using fuzzy logic, it was been attempted to build a model for the velocity and altitude which are very important aspects of control on the aircraft's longitutional axis, and a solution to the problems to give the correct degree to the flap which provides the proper lifting force at the landing and take off phases.