Alçak gerilim güç sistemlerinde enerji kalitesinin belirlenmesi
Power quality detection in low voltage power systems
- Tez No: 131247
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN GÖKHAN ECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji Kalitesi, Dalgacık Dönüşümü, Simetrik Bileşenler, Sanal Enstrüman, Lab VIEW, Power Quality, Wavelet Transform, Symmetrical Components, Virtual Instrument, Lab VIEW
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ALÇAK GERİLİM GÜÇ SİSTEMLERİNDE ENERJİ KALİTESİNİN BELİRLENMESİ ŞENER AĞALAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Doğan Gökhan ECE 2003, 83 sayfa Bu çalışmada, teknolojinin gelişmesine paralel olarak önem kazanan enerji kalitesinin tanımı yapılmış; enerji kalitesini etkileyen faktörler ve bunların sonucunda meydana gelen bozukluklar incelenmiştir. Enerji kalitesi analizi için gerekli olan veriler, laboratuar ortamında kurulmuş olan deneysel enerji dağıtım setinden derlenerek bilgisayarda Lab VIEW yazılımı yardımıyla analiz edilmiştir. Enerji kalitesi bozukluklarını tespit edip incelemek için iki farklı yöntem önerilmiştir. Enerji kalitesi analizinde ilk olarak Dalgacık (Wavelet) Dönüşümü kullanılarak Çoklu-Çözünürlü Ayrıştırma, daha sonra ise Simetrik Bileşenler (Symmetrical Components) yöntemi kullanılmıştır. Deney setinden alman verilerin, Dalgacık dönüşümü ve Simetrik bileşenler yöntemleriyle incelenmesi için sanal enstrümanlar oluşturulmuştur. Deney setinde yapılan deneyler sonucunda önerilen iki yöntem arasında kıyaslama yapılmıştır. Her iki yöntem sonuçları karşılaştırılıp yorumlanmış enerji kalitesi analizi için öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis POWER QUALITY DETECTION IN LOW VOLTAGE POWER SYSTEMS ŞENER A?ALAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: AssistProf. Doğan Gökhan ECE 2003, 83 pages In this study, power quality which has been getting importance by the development of technology is described; also the factors that affect power quality are considered and the disturbances caused by these factors are analyzed. The data needed for power quality analysis have been acquired from the experimental power distribution network and analyzed by the help of Lab VIEW software. Two different methods are proposed to detect and analyze power quality disturbances. First, Multi-Resolution Analysis is used with Wavelet Transform and then the Symmetrical Components are used. Virtual instruments are formed for analyzing the acquired data with both Wavelet Transform and Symmetrical Components techniques. With the results of the experiments performed in the experimental set, two methods are compared. The results of the two different methods are interpreted and then suggestions about power quality analysis are made.