Benzenin hemopoietik dokular üzerine etkilerinin in vivo incelenmesi
In vivo investigation of benzene effects on hemopoietik tissues
  1. Tez No: 131248
  2. Yazar: CEVAT AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ZEYTİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Benzen, dalak, kemik iliği, anemi, hematotoxicity, Benzene, spleen, anemia, bone marrow, hematotoxicty
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BENZENİN HEMOPOIETIC DOKULAR ÜZERİNE ETKİLERİNİN İN VİVO İNCELENMESİ CEVAT AKTAŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Melih Zeytinoğlu 2003, 71 sayfa Günümüzde benzen dünyada en çok kullanılan kimyasal maddedir. Günlük yaşantımızda yaşam alanlarımızın tümünde benzene sürekli olarak maruz kalmaktayız. Benzenin hematotoksik ve karsinojenik özelliğinden dolayı her yıl çok sayıda insan kanser riski altına girmektedir. Bu olasılığın oluşmasında yaşantımıza kolaylık getiren ürünlerin, yapım ve tüketim safhalarında benzenin kullanılmasıdır. Bu sebeple çalışmamızın konusu benzenin hemotopoietik dokular üzerine etkilerinin araştırılması oluşturmuştur.Bu amaçla 10 hafta süre ile 4 adet sıçana benzen intraperitoneal olarak en j ekte edilmiştir. Benzen 0,2 m I/kg olarak saf zeytinyağı içinde hazırlanmıştır, hazırlanan karışımdan 0,1 mi haftada 3 kez olmak üzere enjeksiyon gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda 0,1 mi saf zeytinyağı ve 0,1 mi serum fizyolojik farklı 8 sıçana (4 sıçan serum fizyolojik için, 4 sıçan saf zeytinyağı için)10 hafta süreyle, haftada 3 kez enjekte edilmiştir. 10 haftalık süre sonunda sıçanlar disekte edilerek alman kan, dalak ve kemik iliğinden mikropreparatlar hazırlanarak incelemeye geçilmiş, thoma lamı kullanılarak kan sayımı da gerçekleştirilmiştir. Deney sonucunda eritropeni, lökopeni, aplastik anemi, splenik hiperplazi ve hipersplenizm gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis IN VIVO INVESTIGATION OF BENZENE EFFECTS ON HEMOPOIETIK TISSUES CEVAT AKTAŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Asst. Prof. Melih Zeytinoğlu 2003, 71 pages Today, benzene is the most commonly used chemical. People are constantly exposed to benzene in every field in their daily lives. Many people are getting the risk of having cancer each year due to the hematotoxic and carcinogenic nature of it. The reason for this high risk is the fackt that benzene is used in production and consumption of products making ours lives easier. Therefore, the purpose of the study was to investigate the effects of benzene on hematopoietic tissues. For this purpose, 4 rats were injected benzene intraperitoneal for 10 weeks. 0,2 ml/kg benzene was prepared in olive oil. From this mixture, 0,1 ml was injected to the rats 3 times. At the same time 0,1 ml pure olive oil was injected and 0,1 ml serum was injected to the 8(4 rats for serum and 4 rats for olive oil) different rats for 10 weeks 3 times a week. By the end of the 10 week duration, the rats were investigated with the preparation of micropreparations from blood, spleen and bone marrow which were dissected while doing this, thoma lame was used for blood counting. As a result of the study, such conclusions as eritropenia, lökopenia, aplastic anemia, splenic hiperplazia and hypersplenizm were made.