Erzurum şartlarında çayır üçgülü genotiplerinin verim ve bazı bitkisel özelliklerinin belirlenmesi
The Determination of yield some characteristics of red clover genotypes in Erzurum conditions
  1. Tez No: 131487
  2. Yazar: AYTEN TAVLAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çayır üçgülü, Trifolium pratense, ot verimi, tohum verimi, bitkisel özellikler, Red clover, Trifolium pratense, hay yield, seed yield, plant characteristics 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM ŞARTLARINDA ÇAYIR ÜÇGÜLÜ GENOTİPLERİNÎN VERİM VE BAZI BİTKİSEL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Ayten TAVLAŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa TAN Bu araştırmada, değişik kaynaklardan temin edilmiş 12 çeşit ve doğal floradan seçilmiş 13 hat Erzurum ekolojik şartlarında incelemeye alınmıştır. Araştırma Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Pasinler deneme istasyonunda 2000-2002 yıllarında yürütülmüştür. 25 çayır Üçgülü genotipi Şansa Bağlı Tam Bloklar deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir; Çayır üçgülü genotiplerinin kuru ot verimi ve bitkisel özellikleri arasında büyük farklılıklar bulunmuştur; En yüksek kuru ot verimi (1924.5 kg/da) Rajah çeşidinden elde edilmiştir. Pawera, H-832, Tohum Islah, Lakeland, H-1920 ve Rotra ot verimi yüksek olan diğer genotiplerdir. En yüksek tohum verimi (56.9 kg/da) 1920 nolu hatta belirlenmiştir. Genel olarak geççi ve tetraploid çeşitlerin tohum verimleri düşük olmuştur. Araştırmada kuru ot verimi ile bitki boyu, sap sayısı, yaprak oranı ve hasat süresi; tohum verimi ile sap sayısı, kömeç sayısı, kömeçte tohum ağırlığı ve 1000 tane ağırlığı arasında çok önemli pozitif ilişkiler belirlenmiştir. 2003, 45 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF YIELD AND SOME CHARACTERISTICS OF RED CLOVER GENOTYPES IN ERZURUM CONDITIONS Ayten TAVLAŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops SupervisonAssoc.Prof.Dr. Mustafa TAN In this study, 12 varieties and 13 lines which were selected from native strains of red clover were tested in Erzurum ecological conditions. The field experiment was designed in the Randomized Blocks design with four replications in the experiment farm of Eastern Anatolia Agricultural Research Institute in Pasinler in 2000-2002. The data made can be summarized as follows; A great differences were found among 25 genotypes in respect to hay yield and plant characteristics. The highest hay yield (1924.5 kg/da) was obtained from Rajah. The hay yields of Pawera, H-832, Tohum Islah, Lakeland, H-1920 and Rotra were high. H-1920 line was highest at seed yield (56.9 kg/da). In general, late-flowering and tetraploid varieties produced low seed yield. In the study high positive correlations were found between hay yield and plant height, main stem number, leaf ratio and number of days till harvesting. Correlations between seed yield and main stem number, flower-heads number, seed weight per flower-heads and 1000 seed weight were also positive significant. 2003,45 pages