Türkiye'de et sığırcılığının bölgeler arası yapısal değişiminin spatial denge modeli ile analizi
A spatial equilibrium analysis of regional structural change in Turkey's beef cattle industry
  1. Tez No: 131563
  2. Yazar: ATİLLA KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Spatial denge modeli, sığırcılık sektörü, üretim akışı, Türkiye, Spatial equilibrium model, cattle industry, production flow, Turkey 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE'DE ET SIĞIRCILIĞININ BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİMİNİN SPATIAL DENGE MODELİ İLE ANALİZİ Atilla KESKİN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Fahri YAVUZ Tarım Bölgeleri itibariyle sığır eti üretim payı 1960 yılından 2000 yılma kadar geçen 40 yıllık sürede önemli bîr değişim göstermiştir. Bu durum bazı bölgeleri olumlu, bazılarını ise olumsuz yönde etkilemiş ve sığır eti üretiminde bölgeler arası farklılıklara yol açmıştır. Bu nedenle söz konusu değişimin nedenlerini ortaya koymak ve hangi faktörlerin bu değişimde daha etkili olduğunu tespit etmek önem arz etmektedir. Çalışmada, Tarım Bölgeleri itibariyle optimum canlı hayvan (sığır) ve sığır eti akışı, bölgeler arası yapısal değişime arz ve talep yönlü faktörlerin ve et sığırcılığına yönelik politikaların etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye et sığırcılığı Spatial Denge Modeli 1982, 1991 ve 2000 yıllan için oluşturulmuştur. Bölgesel et üretim paylarındaki değişimi etkileyen faktörler, bu temel yıllar dikkate alınarak tam periyot (1982-2000) ve kısmi periyot (1982-1991, 1991-2000) analizleri yapılmıştır. Arz ve talep fonksiyonları ile bölgeler arası nakliye masrafları kullanılarak oluşturulan model, Genel Cebirsel Modelleme Sistemi (GAMS) bilgisayar programıyla çözülmüştür. Analiz sonuçlarına göre, 1982 yılında Akdeniz, Kuzeydoğu, Güneydoğu ve Karadeniz, 1991 yılında Kuzeydoğu ve Ortadoğu, 2000 yılında ise Kuzeydoğu, Güneydoğu ve Ortadoğu bölgelerinden diğer bölgelere canlı hayvan (sığır) akışı olduğu belirlenmiştir. Yine aynı yıllarda Akdeniz, Güneydoğu, Ortadoğu ve Ortagüney bölgelerinden diğer bölgelere sığır eti akışının olduğu bulunmuştur. Bölgeler arası sığır eti üretim dağılımında arz faktörlerinin etkisinin talep faktörlerinin etkisinden çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Et teşvik primi politikasının en etkili olduğu bölgeler Ortagüney, Kuzeydoğu, Ege ve Marmara'dır. Türkiye et sığırcılığı Spatial Denge Modeli analiz sonuçlan, genel olarak ele alındığında politika yapıcı ve uygulayıcılarının bölgesel özellikleri de göz önünde bulundurarak politikalar belirlemeleri ve bölgesel farklıkları giderici yapısal politikalara ağırlık vermeleri gerektiğini göstermektedir. 2003, 142 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A SPATIAL EQUILIBRIUM ANALYSIS OF REGIONAL STRUCTURAL CHANGE IN TURKEY'S BEEF CATTLE INDUSTRY Atilla KESKİN Atatürk University Graduate School of Natural Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fahri YAVUZ There has been a substantial change in regional production share of beef production by Agricultural Regions within 40 years, 1960-2000. The changes regional share of beef production affected some regions either positive* or negative and resulted in disparities in beef production among regions. Putting forward the reasons of this change and determining which factors are more effective in the change carry vital importance. The objective of this study is to determine the optimum flow of live animals (cattle) and beef production among agricultural regions and the impacts of supply, demand and policy factors on regional structural change. In the direction of these objectives, a spatial equilibrium model of Turkey's beef cattle industry was established for 1982, 1991 and 2000. Based on these years, the factors affecting regional production share of beef were analyzed including full period (1982-2000) and partial periods (1982-1991,1991-2000). Spatial EquiHbrium Model composed of supply and demand functions, and interregional transportation expenses was solved by using General Algebraic Modeling System (GAMS). According to the results, it was determined that there had been flows of live animals (cattle) from Mediterranean, North East, South and Black Sea inl982; Northeast and Middle East in 1991; North East, South East and Middle East in 2000 to the other regions. Again in the same years, it was found that there had been flows of beef from Mediterranean, South East, Middle East and Middle South to other regions. It was also determined that effects of supply factors are much bigger than the demand factors in regional distribution of beef production. Middle South, North East and Marmara are the most efficient regions in the policy of meat subsidy premium. According to the results of the of the spatial equilibrium analysis of Turkey's beef cattle industry, it is necessary to focus on regional structural policies to reduce regional disparities and regional characteristics should be taken into consideration by policy makers and executives when the policies are being implemented. 2003, 142 pages