Kompleks sayılarla ilgili kavramların anlaşılmasında görselleştirme yaklaşımının etkinliğinin incelenmesi
Investigation of effectiveness of visualization approach on understanding of complex number concepts
  1. Tez No: 131564
  2. Yazar: ALİ SABRİ İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM OCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kompleks Sayılar, Kompleks Sayıların Özellikleri, Görselleştirme, Uzun Süreli Bellek, Tutum, Complex numbers, Complex numbers' properties, Visualization, Long-term Retention, Attitude
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, görselleştirme yaklaşımının, öğrencilerin kompleks sayılar ile ilgili kavramlar konusundaki basanlarına, bu kavramları uzun süreli belleklerinde tutmalarına ve matematiğe karşı tutumlarına etkisini, geleneksel ders anlatım yöntemi ile karşılaştırmaktır. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Anabilim Dalında, aynı öğretim üyesinin ders verdiği iki farklı şubedeki 73 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Uygulama 2002- 2003 öğretim yılının birinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Şubelerden biri, görselleştirme yaklaşımının kullanılacağı deney grubu; diğeri ise geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanılacağı kontrol grubu olarak seçilmiş ve bu seçim rastgele yapılmıştır. Deney grubunda kompleks sayılar konusu görselleştirme yaklaşımını esas alan yöntemlerle, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemleri ile işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak, Kompleks Sayılar Kavram Testi, Matematik Dersi Tutum Ölçeği ve Bilimsel İşlem Beceri Testi olmak üzere başlıca üç ölçekten yararlanılmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesine yönelik olarak, yüzde-frekans, çift katlı ve bağımsız grup t-testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrenciler arasında kompleks sayı kavramları başarısı açısından istatistiksel olarak önemli bir farklılığın olduğunu göstermiştir. Deney ve kontrol grupları arasında öğrencilerin matematiğe karşı tutumları arasında önemli bir farklılık oluşmamakla birlikte, öğrencilerin kompleks sayılar ile ilgili kavramları uzun süreli belleklerinde tutmaları üzerinde görselleştirme yaklaşımının önemli bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. 2003, 131 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effectiveness of visualization approach on students' understanding of complex number concepts, on their long-term retention of the concepts and on their attitude toward mathematics with traditionally designed instruction. The subject of the study were 73 fourth year undergraduate students, who are in two different classes and are taught by the same lecturer, in primary mathematics education, in Kazım Karabekir Education Faculty, in Atatürk University. Treatment was carried out in first semester of 2002-2003 teaching season. One of the classes was randomly selected as treatment group in which visualization was used, the other as control group in which traditional teaching methods were used. The data was obtained by means of Complex Number Attainment Test, Mathematics Attitude Test and Scientific Process Skills Test. In order to test researh hypothesis, percentage-frequency, paired and independent group t test used. The results obtained from study showed that there is a statistically important difference between treatment and control groups in terms of students' complex number concepts attainment but no difference in terms of their attitude toward mathematics. However, it was found that visualization approach has an effect on students' long-term retention of complex nıumber concepts. 2003, 131 pages