Erzurum ve Pasinler ovalarındaki buğdaygil bitkilerinin yetiştiği topraklardan izole edilen asimbiyotik bakteri suşlarının buğday ve arpada gelişme ve verim üzerine etkileri
Effects of bacteria strains isolated from cereal growing areas of Erzurum and Pasinler valleys on the growth and development of wheat and barley
- Tez No: 131573
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN AKTEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asimbiyotik azot fiksasyonu, suş, arpa, buğday, verim, Asimbiyotic azot fiksation, strain, barley, wheat, yield n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZURUM VE PASİNLER OVALARINDAKİ BUĞDAYGİL BİTKİLERİNİN YETİŞTİĞİ TOPRAKLARDAN İZOLE EDİLEN ASİMBİYOTİK BAKTERİ SUŞLARININ BUĞDAY VE ARPADA GELİŞME VE VERİM ÜZERİNE ETKİLERİ Ayten SALANTUR (TUFAN) Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şahin AKTEN Tarımsal sistemlerde mineral gübre maliyeti ve bu gübrelerin çevreye verdikleri zararlar nedeniyle, sürdürülebilir tarım kapsamında biyolojik azot fıksasyonuna ilgi giderek artmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, azotun fazlaca uygulandığı tahıllarda da gübre azotunun azaltılmasına yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmada, azot fîkse eden asimbiyotik bakterilerin Tokak 157/37 arpa ve Kırik buğday çeşitlerinde bitki gelişmesi, verim ve verim unsurları üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmanın birinci aşamasında yöre topraklarından 75 bakteri susu izole edilmiş ve 6 standart bakteri susu (BA-7, BA-140, BA-142, M-13, M-58 ve A. brasilense) ve 1 Kontrol uygulaması ile birlikte, Tokak 157/37 ve Kırik çeşitleri üzerinde iki ayrı sera denemesi kurulmuştur. Sera denemeleri sonucunda, yöre topraklarından izole edilen 9 suş (19, 21, 39, 41, 43, 49, 51, 73 ve 82) üstün performanslarına göre seçilmiştir. İkinci aşamada ise, Tokak 157/37 ve Kırik çeşitlerinin, sera denemeleri sonucunda seçilen 9 suş ve 6 standart bakteri susu ile 4 N dozu (2, 4, 6, 8 kg/da) ve 1 Kontrolden oluşan 20 uygulamaya tepkisi Erzurum koşullarında tarla denemeleri ile araştırılmıştır. Tarla denemelerinde, incelenen bütün karakterler yönünden uygulamalar arasındaki farklar önemli çıkmıştır. İki denemede de bütün bakteri suşları (Kırik çeşidinde 51 nolu suş hariç) Kontrole göre daha yüksek başaktaki tane sayısı, biyolojik verim, tane verimi, tane protein oram, tane azot verimi ve olgunluk dönemindeki toplam bitki azotuna sahip olmuştur. Bu suşlardan özellikle 19, 73 ve 82 nolu suşların, gübre azotunun azaltılması bakımından, bitkilerin azot gereksinmelerini kısmen karşılayabilecek etkinliğe sahip oldukları sonucuna varılmıştır. 2003, 139 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECTS OF BACTERIA STRAINS ISOLATED FROM CEREAL GROWING AREAS OF ERZURUM AND PASÎNLER VALLEYS ON THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF WHEAT AND BARLEY Ayten SALANTUR (TUFAN) Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Şahin AKTEN There is a growing interest on the biological nitrogen fixation in the context of sustainable agriculture as a result of cost of mineral fertilizers and their possible hars to the environment. There are research porjects being carried out in order to decrease the use of the mineral nitrogen in cereals where big amounts of nitrogen are used. In this research the effects of asymbiotic bacteria strains that can fix nitrogen on the plant growth, yield and yield components of a barley variety Tokak 157/37 and a wheat vaiety Kırık have beeen investigated. At the first stage of the research two separate experiments have been carried out in a glasshouse with Tokak 157/37 and Kink varieties using 75 bacteria strain isolated from the soils in the area together with 6 standard bacteria strain (BA-7, BA-140, BA-142, M-13, M-58 and A. brasilense) and control. According to the results of the experiments carried out in glasshouse 9 strain (19, 21, 39, 41, 43, 49, 51, 73 and 82) isolated from the soils in the area have been identified as a result of their high performances. At the second stage of the research, the responses of the varieties Tokak 157/37 and Kink to 20 treatments (9 isolated strains, 6 standard strains combined with 4 different N dosages; 2, 4, 6 and 8 kg/da) in Erzurum conditions have been investigated by means of field experiments. The differences among all treatments over the traits investigated were all statistically significant in the field experiment. In both experiments all bacteria strains (except for strain no 51 for Kink variety) increased the number of grains per spike, bioligical yield, grain yield, the protein content in the grain, nitrogen yield of the grain and total plant nitrogen at the stage of maturity over the control treatment. It has been concluded that the strains 19, 73 and 82 have the efficiency and effectiveness to fix enough amount of nitrogen that the plant needs in order to decrease the use of mineral (fertilizer) nitrogen. 2003, 139 pages