Mathematical modeling of three-dimensional coastal circulation and application to Marmaris Bay
- Tez No: 13167
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: matematiksel modeli eme, sonlu farklar metodu, sonlu elemanlar metodu, 3-boyutlu kıyısal akıntılar, Marmaris Körfezi, mathematical modeling, finite difference method, finite element method, 3-dimensional coastal circulations, Marmaris Bay Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET KIYISAL AKINTILARIN 3 -BOYUTLU MATEMATİKSEL MODELLENMESÎ VE MARMARİS KÖRFEZİNE UYGULAMASI MASHROUTECHI, Farhood Yüksek Lisans Tezi, înş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. FrdaJ ÖZHAN Ocak 1991, 109 sayfa Bu tez çalışmasında, 3-boyutlu kıyı akıntılarının Matematik sel mode llenme kuralları tartışılmış ve körfezlerde rüzgar ve gel -git etkisiyle ortaya çıkan 3-boyutlu akıntıların hesaplaması için bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Model, kütle ve momentum sakınım denklemleriyle birlikte iç kayma gerilmelerini de içermektedir. Sayısal çözüm için} daha önce önerilmiş olan sonlu farklar / sonlu elemanlar karışımı bir yöntem kullanılmıştır. Bilgisayar programı, model denklemlerini çözerek, zamanla değişen akıntı hız vektörlerini su düzeyi değişimlerini hesaplamaktadır. Model, çeşitli rüzgar yönleri ve belirli gel-git özellikleri için Marmaris Körfezine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MATHEMATICAL MODELING OF THREE-DIMENSIONAL COASTAL CIRCULATION AND APPLICATION TO MARMARİS BAY MASHROUTECHI, Farhood M.S. in C.E. Supervisor: Prof.Dr. Erdal ÖZHAN February 1991, 109 pages In this thesis, principles of mathematical modeling of 3-dimensional coastal circulation are discussed and a computer program is prepared for the simulation of 3-dimensional currents generated by tidal motion and wind within bays. The model equations include the mass and momentum conservation equations together with the contribution of internal shear stresses. A composite finite difference / finite element scheme, suggested earlier, is used for the numerical solution. The computer program solves the model equations for the flow velocity vectors and water surface elevation changes which vary with time. The model is applied to Marmaris Bay for various wind and specific tide characteristics.