Yetiştirici koşullarında kıvırcık koyunlarının süt ve yapağı verim yetenekleri
Milk and wool yields of kıvırcık sheep in the rural farm conditions
- Tez No: 131688
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kıvırcık, süt verimi, yapağı verimi, Kivircik, milk yield, wool yield
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yetiştirici Koşullarında Kıvırcık Koyunlarının Süt ve Yapağı Verim Yetenekleri OZ Bu araştırma Kıvırcık koyunlarının yetiştirici koşullarında süt ve yapağı verim yeteneklerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Süt verim özellikleri için 3 işletmede toplam 115, yapağı verimi ve kırkımda canlı ağırlık için 4 işletmedeki toplam 125 koyun araştırmanın hayvan materyalini oluşturmuştur. Koyunlarda günlük ortalama süt verimi, lakatasyon süresi ve laktasyon süt verimi sırasıyla, 446.28±17.80 mi, 207.33±4.48 gün ve 93.08±4.32 l'dir. Kıvırcık koyunlarında kuzunun emdiği ve sağılan süt miktarları ise sırasıyla, 49.99+2.34 1 ve 44.80±2.06 l'dir. İlkbahar kırkımı ve sonbahar kırkımında elde edilen yapağı verimi ise, 0.72 ±0.02 ve 0.31±0.01 kg' dır. Kırkım sonu canlı ağırlık ortalaması ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde sırasıyla, 48.27±0.60 kg ve 44.59±0.54 kg olarak bulunmuştur. Laktasyon süt verimi ve süresi ile emilen süt miktarı açısından işletme, günlük ortalama süt verimi ve laktasyon süresi ile sağılan süt miktarı açısından kuzulama mevsimi önemli (PO.05 veya PO.01) birer varyasyon kaynağıdır. Ayrıca yapağı verimi büyük oranda canlı ağırlığa bağlıdır (PO.05 veya PO.01) ve canlı ağırlıkda işletmelere göre değişmektedir (PO.01).
Özet (Çeviri)
n Milk and Wool Yields of Kivircik Sheep in the Rural Farm Conditions ABSTRACT This study has been carried out to determine milk and wool yields of Kivircik sheep in rural farm condition. 115 ewes in the three farms for milk yield, 125 ewes in the four farms for wool yield and body weight at shearing were used as animal material in this study Average daily milk yield, the length of lactation and lactation milk yield were 446.28±17.80 ml, 207.33±4.48 day and 93.08±4.32 1, respectively for Kivircik sheep. The amount of milk suckled by lamb and milked by hand were found to be 49.99±2.34 1 and 44.80±2.06 1 respectively. The wool yield in spring and fall shearings were 0.72 ±0.02 and 0.31±0.01 kg. The body weight of Kivircik ewes after shearing in the spring and fall terms were determined 48.27±0.60 kg and 44.59±0,54 kg, respectively. The effect of farm for lactation milk yield, lactation length and suckling milk yield; and the effect of month of lambing for average milk yield per day, lactation length and hand milking yield were found statistically significant (PO.05 and PO.01). In addition, the effect of the farms on body weight of animals and regression coefficent of body weight on wool yield were statistically significant (PO.01).