Noröpatik ağrıda tramadolün sağladığı analjezide nitrik oksitin (NO) rolü
- Tez No: 131883
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ATEŞ ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Nöropatik ağrı, tramadol, nitrik oksit, L - NNA, L - Arjinin, Neuropathic pain, tramadol, nitric oxide, L-NNA, L- Arginine 4
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
LÖ2ET Sinir sisteminin herhangi bir bölümünün hasarı ve / veya disfonksiyonu sonucu oluşan nöropatik ağndan sorumlu patofizyolojik mekanizmalar içerisinde nitrik oksit de yer ak. Nöropatik ağn sağaltımında birçok tedavi seçenekleri geliştirilmiş olsa da, günümüzde halen tam olarak yeterli analjezi sağlanamamıştır. Bununla birlikte tramadolün nöropatik ağnyı önlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada nöropatik ağrıda tramadolün meydana getirdiği analjezik etkide nitrik oksidin rolünü araştırmayı amaçladık. Çalışmada Wistar türü, 200 - 250 gr ağırlığında, CCI modeli ile nöropatik ağn oluşturulan, 30 sıçan kullanıldı. Tüm deneklere intraperitoneal (i.p.) tramadol 1 0 mg / kg uygulanarak etki başlama zamanı belirlendi. Denekler beş gruba ayrıldı ve tramadol, nonspesifik nitrik oksid sentaz inhibitörü L^-nitro-L-Arjinin ( L - NNA) ve NO donörü L - Arjinin i.p ya da intratekal (it) uygulanarak elektronik algometre ile mekaniksel ağrı eşikleri ölçüldü. Gruplar Grup T: Tramadol, Grup TNip: Tramadol + L - NNA ( 10 mg/kg i.p.), Grup TNAip; Tramadol + L - NNA ( 10 mg/kg Lp.) + L - Arjinin ( 10 mg/kg ip.), Grup TNit: Tramadol + L - NNA (30 ug/kg it.), Grup TNAit: Tramadol + L - NNA ( 30 ug/kg it.) + L- Arjinin ( 50 ug/kg it.) şeklinde düzenlendi İntratekal enjeksiyonlar L 5-6 aralığından yapıldı. intraperitoneal tramadol 10 mg / kg'ın analjezik etkisi 20. dakikada başladı ve 230. dakika sonunda devam ediyordu. Tramadolün analjezik etkisini ip. ya da it. yolla uygulanan L-NNA azalttı. Bu azalmayı L- Arjinin ortadan kaldırdı. İntratekal ve intraperitoneal uygulamalar arasında fark belirlenmedi Sonuç olarak tramadol ( 10 mg / kg ip.) nöropatik ağrıda analjezi oluşturabilir. NO'in nöropatik ağrıda tramadolün sağladığı antinosisepsiyonda roloynayabilir. Bunun norepinefrin geri alımının inhibisyonunda etkileşim yolu ile olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nitric oxide plays an important role in neuropathic pain generated by nerve injury or dysfunction. Although there are several therapeutical modalities about recovering of neuropathic pain; today sufficient analgesia is not completely obtained. However it was shown that tramadol had effective in preventing neuropathic pain. In this study our aim is to investigate the role of nitric oxide of which tramadol produces analgesic effect. 30 Winstar Rats,weigthing 200-250 g were used by producing neuropathic pain with CCI model in this study. Tramadol ( 10 mg / kg) were injected intraperitonealry ( ip.) to all animals and determined the time of initial effect. Rats were divided into 5 groups and after administered tramadol, Lffl - nitro - L - Arginine ( L - NNA) and L - Arginine via intraperitonealry ( ip) or intrathecally ( i.t); mechanical pain threshold were measured. Groups were shaped as; Group T: Tramadol, Group TNip : Tramadol + L - NNA ( 10 mg / kg ip.), Group TNAip: Tramadol + L - NNA ( lOmg / kg ip.) + L - Arginine ( 10 mg / kg i,p.), Group TNit: Tramadol + L - NNA ( 30 ug / kg it.), Group TNAit: Tramadol + L - NNA ( 30 ug / kg it.) + L - Arginine ( 50 jig / kg it.). Intrathecal injections were done between spinous proceses of L5 and L6 vertebra. Analgesic effect of tramadol ( 10 mg / kg) began at 20 minute and continued at 230 minute. Analgesic effect of tramadol was reduced by L-NNA which was administered ip. or it.. L-Arginine removed this reducement. There were no difference between ip. or it. administrations. As a result, tramadol ( 10 mg / kg ip.) can produce analgesia in neuropathic pain. NO plays a role in antinosiception which is obtained by tramadol inneuropathic pala It was supposed that there was an interaction which inhibiting re uptake of norepinephrine.