İlk kez kemik dansitometrisi yaptıran 40 yaş ve üzerindeki kadınların osteoporoz için risk faktörlerinin belirlenmesi
Risk of osteoporosis in women above 40 having bone densitometry for the first time
  1. Tez No: 131940
  2. Yazar: OLCAY KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. KENAN BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz risk faktörleri, kemik mineral dansitesi (BMD), Dual Energy X-Ray Absorpsiometri (DEXA, DXA), Risk değerlendirme yöntemi VII, Risk factors for osteoporosis, bone mineral density (BMD), Dual Energy X-ray absorbtiometry (DEXA, DXA), risk evaluation instrument VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET İLK KEZ KEMİK DANSITOMETRISI YAPTIRAN 40 YAŞ VE ÜZERİNDEKİ KADINLARIN OSTEOPOROZ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ Osteoporoz sakatlık, deformite, ağrı, kırıklarla sonuçlanan büyük bir halk sağlığı problemi olup iş gücü kaybı, hastane yataklarını işgal etmesi, çok uzun süreli ve pahalı ilaçların kullamlması ile ortaya koyduğu ekonomik boyut itibariyle kronik hastalıklar arasında ön sıralarda yer almaktadır. Her ne kadar yerleşmiş osteoporozu geriye döndürmek zor ise de erken tam osteoporoza bağlı oluşan kınklan önleyebilir. Erken tanının temeli kemik mineral dansitesinin (BMD) azaldığının tespitine dayanır. Dual Energy X-Ray Absorpsiometri (DEXA, DXA) kullanılarak yapılan kemik dansitometrisi, BMD'ye dayanan osteoporoz tanısında allın standarttır. Bu çalışmada amaç ilk kez dansitometri tetkiki uygulanan kadınlarda osteoporoz açısından risk faktörlerinin belirlenmesidir. Biz ayrıca osteoporozun erken teşhisi için taranmasında faydalı olacak hasta grubunun tespiti için yol gösterici bir risk değerlendirme yöntemi oluşturmayı amaçladık. Bu nedenle 40 yaş ve üzerinde 1 80 kadına DEXA ile femur boynunda ve L2-4 vertebralarda BMD ölçümleri yaptık ve hastaların risk faktörlerini belirlemek için anket formu doldurttuk. Ayrıca genç erişkin populasyona göre BMD değeri < -2 Standart Deviasyon olan grubu (tedavi önerilen) belirleyebilmek için bir risk değerlendirme yöntemi geliştirdik ancak geçerliliğini test edemedik. Veriler SPSS programı (SPSS 10.0 for Windows 1999, SPSS INC.) kullanılarak test edildi. L2-4 vertebrada yapılan ölçümlerde menopoz durumu (girmiş/girmemiş), yaş grupları, menopoz süresinin; femur boynunda yapılan ölçümlerde ise yaş grupları ve menopoz süresinin osteoporoz ile istatistiksel ilişkisi olduğu bulundu (p < 0,001). Risk değerlendirme enstrümanında ise sadece fiziksel aktivite durumu ve menopozda geçirilen süreyi sorguluyarak % 88.6 sensitivite ve %46.7'lik bir spesifiteye ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK OF OSTEOPOROSIS IN WOMEN ABOVE 40 HAVING BONE DENSITOMETRY FOR THE FIRST TIME Osteoporosis can cause severe fractures resulting in disability and deformity and is therefore a major health problem. Eventhough it is difficult to reverse established osteoporosis, early diagnosis can help prevent fractures. Early diagnosis depends on the measurement of the mineral density. For this purpose, dual energy X-ray absorbtiometry has been accepted as the gold standart. In this study, the purpose is to define the risk factors for osteoporosis in women above age 40 having a bone densitometry for the first time. One-hundred and eight women above 40 underwent DEXA study measuring BMD in femoral neck and vertebral bodies L2 to L4. In addition, a questionaire form was filled. Also, a risk evaluation instrument was developed in order to define the group with a BMD value of < -2 standart deviation compared to young adults; however, the validity of the instrument could not be tested. The results are tested using SPSS program (SPSS 10.0 for Windows 1999, SPSS INC.). BMD levels in L2-4 vertebral bodies and femoral neck were found to be related to age groups, age of menopause, length of menopause, past and/or present use of HRT; and relation was statistically significant. In addition, levels in L2-4 were statistically correlated with menopause, diet calcium and cafein intake, physical activity and daily tea consumption. In risk evaluation instrument, only physical activity status and menopause duration were evaluated and a sensitivity of 88,6% and a specificity of 46,7% were arrived at.