Spontan subaraknoidal kanamaya yol açan willis poligonu anevrizmalarının tanısında spiral bilgisayarlı tomografik anjiografinin rolü
The role of spiral computed tomography in the diagnosis of circle of willis aneurysms leading to subarachnoid hemorrhage
  1. Tez No: 131941
  2. Yazar: NAZAN OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, Willis poligonu, Bilgisayarlı tomografik anjiografi, Subaraknoidal kanama vii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET SPONTAN SUBARAKNOİDAL KANAMAYA YOL AÇAN WILLIS POLİGONU ANEVRİZMALARININ TANISINDA SPİRAL BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİK ANJİOGRAFİNİN ROLÜ Bu çalışmanın amacı, akut nontravmatik subaraknoidal kanamalı hastalarda, Willis poligonu anevrizmalarının saptanması ve karakterizasyonunda, noninvaziv bir görüntüleme yöntemi olan bilgisayarlı tomografik anjiografinin rolünü değerlendirmektir. Bu amaçla, kontrastsız BBT tetkiklerinde SAK saptanan toplam 78 hasta, Willis poligonuna yönelik kontrastlı spiral BT anjiografi ile incelenmiştir. Tüm hastalarda ayrıca selektif serebral DSA inceleme gerçekleştirilmiştir. BTA tetkikleri anevrizma varlığı, sayısı, lokalizasyonu, boyutu ve projeksiyonu yanında, varsa lobülasyon ve tromboz gibi morfolojik özellikleri yönünden değerlendirilmiştir. Elde edilen görüntü ve sonuçlar, mikrocerrahi sonuçlan ile desteklenen DSA sonuçları ile karşılaştırılmıştır. 78 hastanın 23 'ünde DSA ile intrakraniyal anevrizma ekarte edilmiştir. Geri kalan 55 hastada, mikrocerrahi (50 olgu) ve DSA ile toplam 59 anevrizma saptanmıştır. DSA bulguları negatif olan 22 hastada, BÎA'de de anevrizma gözlenmemiştir. BTA ile üç hastada yanlış negatif sonuç, bir hastada ise yanlış pozitif sonuç elde edilerek, 53 hastada toplam 57 anevrizma tanımlanmıştır. BTA'nin sensitivitesi % 94,9, spesifitesi %95,7 olarak hesaplanmıştır. DSA'de milimetrik boyutlardaki anevrizma ile vasküler kıvrım arasında ayrım yapılamayan şüpheli olgularda, BTA'nin problem çözücü özelliğinin yanında, belli hastalarda anevrizmanın orijin arteri, boynu ve projeksiyonu gibi konularda DSA'ye göre tanımlayıcı ve üstün olduğu görülmüştür. Bu bulgularla, intrakraniyal anevrizmaların saptanması ve karakterizasyonunda, BTA'nin, altın standart olan kateter anjiografiye komplementer ve güvenilir bir yöntem olarak değerli olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF SPIRAL COMPUTED TOMOGRAPHY IN THE DIAGNOSIS OF CIRCLE OF WILLIS ANEURYSMS LEADING TO SUBARACHNOID HEMORRHAGE The aim of this study was to evaluate the role of noninvasive spiral computed tomographic angiography in the detection and characterization of the circle of Willis aneurysms resulting in acute nontraumatic subarachnoid hemorrhage (SAH). A total of 78 patients with SAH demonstrated by unenhanced CT scanning were evaluated by spiral CT angiography of the circle of Willis. All of the patients underwent selective cerebral DSA examinations as well. CTA was evaluated for the presence, number, localisation, size and projection of the aneurysms as well as morphologic characteristics of the aneurysm like lobulation and thrombus, if any. The results were compared with those of DSA supplemented by the microsurgical findings. In 23 of the patients out of 78, intracranial aneurysms were ruled out by DSA. In the remaining 55 patients, a total of 59 aneurysms were found by DSA and surgery. In patients with negative DSA results, there was no aneurysm detected by CTA either. CTA was falsely negative in three patients and falsely positive in one patient, resulting in a total of 57 aneurysms reported for 53 patients. The sensitivity and specificity of CTA was^ 94,9% and 95,7% respectively. In cases whose DSA examination was inconclusive as to whether some findings were aneurysms or vascular kinks, CTA was a problem solver. Also in certain cases, CTA was descriptive and superior to DSA about the parent artery, neck and projection of the aneurysm. With these results, we concluded that CTA is a valuable and reliable technique complementary to the catheter angiography, in the detection and characterization of intracranial aneurysms. Key Wbrds: Intracranial aneurysm, Circle of Willis, Coputerized tomographic angiography, Subarachnoidal hemorrhage viii