Flexibility in urban planning
  1. Tez No: 13202
  2. Yazar: ALİ NEJAT SERT
  3. Danışmanlar: BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Esneklik
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET KENT PLANLAMADA ESUEKLİK SBRT. A..Nejat Yüksek Lisans Tezi. Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: öğretim üyesi Baykan Günay şubat 1991, 143 sayfa Farklı olguların mekansal yansımalarıyla oluşan kentlerimiz dinamik bir gelişme sürecindedir. Ancak geçimini 19. Yüzyıl' in ortalarına kadar varan bugünkü kent planlama yöntemimiz bu gelişmeyi yönlendirme durumdadır. Bunun başlıca nedeni planların durağan ve esneklikten yoksun olmasıdır. Bu çalışma, yukarıda değinilen kent planlama anlayışımızın esneklik prensibi ile geliştirilmesi yönünde bir arayıştır. Esneklik kavramının kent planlama alanına girmesinin başlıca nedeni geleceğe dönük birçok belirsizliklerin bulunmasındandır. Bu nedenle, esneklik kavramını ortaya atan planlama disiplinleri aynı zamanda belirsizlik sorunsalıyla ilgilenmektedir. Bu çalışmanın en önemli aşaması, esneklik prensibini içeren planlama yaklaşımlarının incelerek, bu tür bir Vİyaklaşılsın genel nitelikleri hakkında bazı ipuçları yabalamak olacaktır. Ayrıca. çalışma Türkiye özelinde uygulamaları da içermektedir. Bu kapsamda, Ankara'da bugün varolan belli planlama problemleri bu çalışmada sunulan esnek planlama yaklaşımları ile ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLEİIBILIIY IS URBAH PLAHKIJIG SERİ. A. Be.jat M.S. in City Planning Supervisor: Inst. Bavican Gunav February 1991, 143 pages Cities develop through the spatial reflections of a variety of social, political and economic factors which means a dynamic urban structure open to continuous changes. But, prevailing urban planning understanding in our practice is not able to cope with this development. The static manipulation oi that traditional understanding concidering the city only as a physical environment leads to xne production of plans with no provision to consider tne dvnamism of the urban structure. Ihe aim of this thesis is to maite a contribution to the prevailing planning understanding which produces the mentioned static physical plans, with the flexibility theme. flexibility concept has emerged in planning field within ?che recognition of uncertainty. So, uncertainty of future IVpxavs a crucial role in achieving flexibility in urban planning The focal point of this study is to investigate the methoaoioscies 01 ilexible planning approaches to be able to senerate some principal features oi such an approach Moreover, there will be a special emphasis on luxJsish case, ov implementing certain ilexible planning approacnes to real planning problems in Ankara. Kev Woras: Uncertainty, flexibility Code: 601.05.01